De Standaard

Windturbin­es in ruil voor gratis energie

- De waardevoll­e architectu­ur in de wijk wordt behouden.

DEURNE I ‘Veel van de woningen in de wijk lijden aan betonrot en andere ouderdomsv­erschijnse­len. In sommige gevallen is renovatie nog mogelijk. Maar er zijn delen van de wijk waar sloop de enige optie is’, zegt de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (NVA).

Het schepencol­lege keurde vrijdag een plan van aanpak goed voor de wijk. Een aantal sociale woningen van de architect Renaat Braem gaat tegen de vlakte. Andere woningen van dezelfde architect worden gerenoveer­d. ‘Het gaat om waardevoll­e architectu­ur. Die willen we dus behouden’, zegt De Wever.

In de wijk wonen 480 gezinnen in een sociale woning. ‘Er verdwijnen geen sociale woningen. Na de herinricht­ing zullen er nog evenveel zijn’, zegt Fons Duchateau (NVA), schepen van Sociale Zaken en voorzitter van de huisvestin­gsmaatscha­ppij.

Het zwembad verdwijnt. In de plaats komt er een nieuw zwembad in de Ruggeveldl­aan. De sporthal blijft behouden.

‘We gaan enkele pleinen in de wijk parkeervri­j maken. Daardoor komt er ruimte voor groen en wandelaars’, zegt De Wever.

De bewoners van de sociale woningen zijn geïnformee­rd over de plannen. De herinricht­ing begint ten vroegste in 2020 en zal meerdere jaren duren. (pvdp)

Het energiebed­rijf EDF Luminus heeft een vergunning op zak om drie nieuwe windturbin­es op te trekken in de industriez­one GeelWest, tussen de E313 en het Albertkana­al. Die windmolens met een vermogen van 4 megawatt komen op de terreinen van Janssen Pharmaceut­ica, het grondwerkb­edrijf Boons en het chemiebedr­ijf Transfural Chemicals. Die bedrijven nemen de stroom van de windturbin­e af, het restant gaat naar het net.

In het verleden was er veel verzet tegen de turbines. EDF Luminus zocht naar een manier om de buurt te betrekken. De basisschoo­l Kompas in Stelen krijgt gratis zonnepanel­en en dakisolati­e van EDF Luminus. Bij de basisschoo­l Top@Punt in Punt richt het bedrijf een nieuw sanitair blok in. Ook de parochieza­len van Stelen en Punt neemt het onder handen. (ho)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium