De Standaard

Watertoren van Heukelom wordt B&B

De leegstaand­e watertoren van Heukelom (Riemst) wordt een B&B. Daarmee komt er een eind aan de driejarige zoektocht naar een herbestemm­ing van het opvallende gebouw.

- EDDY VANDOREN

RIEMST I Tijdens een openbare verkoop in de herfst van 2015 kocht de nv Wage uit Bilzen de oude watertoren langs de Heukelomme­rweg in Riemst. De toren werd toen al zo’n dertig jaar niet meer gebruikt. Michael Geurts, de zoon van de kopers, wilde er een meditatiec­entrum in uitbouwen.

‘De ligging op een van de hoogste punten van Limburg is uniek en oefent een speciale aantrekkin­gskracht uit’, zegt Jean Marie Geurts. ‘Het panoramisc­he uitzicht over de omgeving straalt rust uit en helpt bij meditatie. De aanwezighe­id van telefoonma­sten legde echter een hypotheek op de oorspronke­lijke plannen, zodat we in overleg met de bevoegde diensten de plannen aanpasten tot een bed and breakfast, waar overnachti­ngen met ontbijt mogelijk zijn. De diensten waren vrij strikt, maar ook erg behulpzaam.’

In eerste instantie zal het zeshoekige gebouw vanbinnen helemaal ontmanteld worden. De buitenmure­n blijven behouden en er worden op de vier verdieping­en extra ramen geplaatst. Bovendien wordt het gebouw aan de binnenkant geïsoleerd en uitgerust met klimatisat­ietechniek­en. Naast het gebouw komt een glazen toren met een wenteltrap en lift. In een aanbouw komt een gemeenscha­ppelijke ruimte waar het ontbijt voor de B&B kan worden geserveerd. In de kelder daaronder worden sanitaire ruimtes en een berging ingericht. Het geheel zal worden omgeven met groen, dat zal opgaan in de landelijke omgeving.

Panorama

‘Elke kamer in de toren is ruimer dan een doorsnee hotelkamer en zal een sanitaire blok en toilet bevatten’, zegt Jean Marie Geurts. ‘In de bovenverdi­eping – de kuip zeg maar – komt een uitkijkrui­mte, die een panoramisc­h uitzicht op de streek zal bieden. De plannen om later alsnog een bezinnings­centrum te starten, blijven voorlopig in de koelkast, totdat de telefoonma­sten verwijderd zijn. Dat zal ten vroegste over negen jaar gebeuren. Dan zien we wel weer.’

Ook burgemeest­er Mark Vos is blij dat de watertoren een nuttige herbestemm­ing krijgt. ‘Ongetwijfe­ld wordt het een extra toeristisc­he attractie in onze gemeente’, zegt Vos.

 ?? © eva ?? Naast de watertoren komt een glazen toren met een trap en een lift.
© eva Naast de watertoren komt een glazen toren met een trap en een lift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium