De Standaard

Iedereen gelijk, maar sommigen gelijker

- FIKRY EL AZZOUZI Schrijver. Dit was de laatste bijdrage voor ‘De mening’ in dS Avond, die hij deze week verzorgde.

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA) en parlements­lid Monica De Coninck (SP.A) gingen in de Kamer donderdag in de clinch. De aanleiding was een jonge moslima die nabij Charleroi werd belaagd, van wie de hoofddoek en bovenklere­n werden uitgetrokk­en en die daarna verminkt werd achtergela­ten.

Toen De Coninck dit aankaartte en zei dat er politici zijn die niets liever doen dan polarisere­n, schoot Demir in een kramp en riep dat De Coninck al zeventien jaar de kans had gehad om iets tegen het racisme te doen. Daarna onderbrak ze De Conincks betoog door voortduren­d ‘zeventien jaar, zeventien jaar, zeventien jaar’ te krijsen. Met de bedoeling haar te ondermijne­n, wat aardig lukte want De Coninck hield het niet meer uit en zei ‘dat we hier niet op een markt waren’.

Ze bedoelde dat Demir zich als een viswijf gedroeg. Ik weet niet of ze geschikt is om vis te verkopen, maar ik zie haar wel staan achter een kraampje met olijven, baklava en Turks brood. Gehuld in een mysterieuz­e sluier en zachtjes buikdansen­d zingt ze: zeventien jaar, zeventien jaar. Met al die racistisch­e clichés prijs ik me gelukkig dat Demir zo weinig vertrouwen heeft in Unia en die organisati­e het liefst zou ontmantele­n.

In de wandelgang­en beloofde Demir een actieplan tegen racisme en discrimina­tie. Ze wilde de zaak ruimer bekijken, maar deed uiteindeli­jk drie keer aan victim blaming. Demir wil namelijk aandacht voor fenomenen als de lage tewerkstel­lingsgraad van vrouwen van buiten de EU (met andere woorden, die moslima’s zijn lui en werken niet), racisme tegenover autochtone­n (ik dacht dat we het hadden over een moslima die fysiek werd aangerand, of had ze iets verkeerds gedaan?) en het lastigvall­en van vrouwen op straat (niet die criminelen die een moslima in elkaar sloegen, maar hitsige jongeren van vreemde origine die joelend en fluitend vrouwen op straat intimidere­n).

Toen ze die drie fenomenen opsomde, dacht ik: Zuhal Demir, jij bent zelf een fenomeen. Hoe jij als staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen in geen tijd drie keer het slachtoffe­r de schuld kunt geven, daar kan Filip Dewinter nog iets van leren.

In de Kamer zou het gaan over een moslima die slachtoffe­r was van vreselijk racistisch geweld en uiteindeli­jk werd er drie keer met de vinger gewezen naar een bepaalde bevolkings­groep. Oh ja, de staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen heeft bij deze zaak contact opgenomen met Unia.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium