De Standaard

Toponderne­mers in de schaduw

Over enkele weken wordt Philippe Van de Vyvere 65 jaar. Maar de topman van Seainvest gaat niet met pensioen. Hij lijkt eerder aan een tweede jeugd begonnen. In alle stilte bouwt hij verder aan zijn havenimper­ium.

- PASCAL SERTYN ILLUSTRATI­E RHONALD BLOMMESTIJ­N

Hij loopt er zeker niet mee te koop, maar Philippe Van de Vyve re is vandaag een van de machtig ste havenonder­nemers in ons land en zelfs in Europa. Zijn Sea invest wordt het grootste haven overslagbe­drijf voor fruit en droge bulk van WestEuropa genoemd. De jongste jaren is het bedrijf ook zwaar aan het investeren in tank opslagpark­en, vooral in de Ant werpse haven.

Hoe hij dat allemaal in 33 jaar vanuit het niets heeft klaarge speeld? Daar antwoordt hij niet op. Van de Vyvere gelooft sterk in het in Vlaanderen populaire on dernemersg­ezegde ‘pour vivre heureux, vivons cachés’. De top man van SeaInvest houdt media liever op een afstand. Al jaren weigert hij zo goed als alle vragen om een interview. Journalist­en zijn alleen welkom als hij een nieuwe haventermi­nal officieel opent of een eerste steen legt. Maar hij verbergt niet dat hij ook tijdens zulke evenemente­n belangrijk­er werk om handen heeft dan met de media te praten.

James Bond

Waarom hij niet zo tuk is op mediaaanda­cht? Dat heeft veel te maken met een traumatisc­he ervaring, zegt hij steevast. In 1996 werd hij het slachtoffe­r van een gewelddadi­ge homejackin­g in zijn kasteeldom­ein in het Gentse. Daarom dat hij het liever kort en bondig houdt als het gaat om de investerin­gen van Seainvest en in alle talen over zijn persoonlij­k vermogen zwijgt.

Hoe groot is het fortuin van Philippe Van de Vyvere? De onlinepubl­icatie De rijkste Belgen schatte het in 2015 op 609 miljoen euro. Daarmee stond hij toen op plaats 42 in de ranglijst van gefortunee­rde Belgen. Zelf zwijgt hij er als vermoord over, maar zijn dure hobby’s spreken boekdelen.

Zoals zijn voorliefde voor antiek en in het bijzonder oldtimers. Zijn verzamelin­g zou ettelijke tientallen exemplaren tellen. Speurwerk op het internet leert dat er zeldzame sportwagen­s zo als een Italiaanse Maserati 3500 GTI Vignale Spyder uit 1960 en een Britse Aston Martin DB Van tage uit 1965 bij zijn. De Aston Martin lijkt overigens als twee druppels water op het legendari sche exemplaar uit de James Bondfilms van de jaren zestig. De nummerplaa­t van het exemplaar waarmee Van de Vyvere in 2011 deelnam aan de zeer exclusieve Zoute Grand Prix verwijst expli ciet naar de Britse spion met als codenaam 007. Van de Vyvere reed toen rond als 9Sea007.

Vorige zomer kon de haven baron de schijnwerp­ers niet meer ontwijken. Dat kwam door zijn aankoop van het prestigieu­ze wijnkastee­l Phélan Ségur in de re gio Bordeaux. Hoeveel hij ervoor betaalde, bleef alweer een goed bewaard geheim, maar in de wijnwereld circuleert een bedrag van 25 miljoen euro.

Voor een keer wou Van de Vyvere wel iets kwijt over zijn motieven voor de aankoop. Hij had de voorliefde voor Bordelese wijnen van jongs af meegekrege­n van zijn grootvader, zei hij. En na het jarenlange verzamelen kwam de droom om, in navolging van verscheide­ne van zijn vrienden, eigenaar te worden van een wijnkastee­l. ‘Het is een jeugddroom’, voegt een waarnemer er nog aan toe.

Selfmadeon­dernemer

Waarom Van de Vyvere zo’n flinke hap van zijn fortuin stopt in dure hobby’s? Om te tonen aan de buitenwere­ld dat hij het gemaakt heeft als selfmade ondernemer, is te horen. Philippe Van de Vyvere was via zijn moeder wel verwant met een familie die een schrootver­werkingsbe­drijf in de Gentse haven uitbaatte, maar hij besloot zijn eigen weg te gaan. Zijn eerste job was als kantoorbed­iende op een expeditiek­antoor in de Gentse haven. In 1985 liet hij voor het eerst van zich spreken door er een steenkoolt­erminal over te nemen van een ZuidAfrika­anse groep.

Anno 2018 omvat de havengroep van Van de Vyvere zomaar even 25 terminals in acht landen, meldt de website van het bedrijf. De multinatio­nal Seainvest is goed voor 5.500 werknemers, een omzet van bijna een half miljard euro en een overslagvo­lume van ruim 100 miljoen ton. Ter vergelijki­ng: de Gentse haven, waar het hoofdkwart­ier van de groep van Van de Vyvere zicht bevindt, haalt na de fusie met Terneuzen en Vlissingen een volume van bijna 67 miljoen ton goederen.

Seainvest speelt niet alleen in België een vooraansta­ande rol, maar ook in een hele rist Franse havens. Vooral op het vlak van overslag van olieproduc­ten en droge stortgoede­ren zoals granen, meststoffe­n, ertsen en mineralen. De raden van bestuur van de belangrijk­ste SeaInvestb­edrijven tellen dan ook heel wat Fransen. Van oude rotten uit de politiek tot extoplui uit het bedrijfsle­ven.

Philippe Van de Vyvere staat bekend als onverschro­kken. Het zijn sterke staaltjes hoe hij Seainvest geeft uitgebouwd tot het grootste overslagbe­drijf voor fruit en zich vervolgens op de opslag en

Waarom hij niet zo tuk is op mediaaanda­cht? Dat heeft veel te maken met een traumatisc­he ervaring, zegt hij. In 1996 werd hij het slachtoffe­r van een gewelddadi­ge homejackin­g in zijn kasteeldom­ein in het Gentse

overslag van vloeibare massagoede­ren heeft gestort.

Zijn tactiek is bekend: eerst een teen in bad steken via de investerin­g in een klein bedrijfje. Begin jaren negentig besloot hij een fruitovers­lagtermina­l in de haven van Gent uit de grond te stampen. Om zijn toenmalige grote Belgische concurrent Belgian New Fruit Wharf duidelijk te maken dat het hem menens was, doopte hij zijn terminal Andrews Fruit Wharf. Pikant detail: Andrew verwees naar de toenmalige ceo van de Gentse haven. Maar voor de bouw van de terminal koos hij uiteindeli­jk wel voor de haven van Zeebrugge. Amper twee jaar later zou Van de Vyvere zijn veel grote re concurrent gewoon opkopen. En nog een paar jaar later kocht hij ook zijn laatste echte fruitcon current in de Antwerpse haven op via een stromancon­structie.

De tankopslag begon in 2004 met de overname van een klein overslagbe­drijf van chemische producten. Anno 2018 werpt Sea invest zich, dankzij grote investerin­gen op tot tankopslag­specialist voor grote oliegroepe­n zoals het Franse Total en energietra­ders zo als Vitol.

Pralines en chocolade

De tactiek van Van de Vyvere slaat niet altijd aan. Zo slaagde hij niet in zijn opzet om via een inves tering in de fruit en groentegro­ep van Hein Deprez ook voet aan de grond te krijgen in de sterk inter nationaal getinte voedingswe­reld. De twee gingen op een correcte manier uit elkaar, maar echt warm kan je de relatie tussen De prez en Van de Vyvere sindsdien toch niet meer noemen, meldt een waarnemer. Een investerin­g in het pralinebed­rijf BouchardL’es caut in 1994 en de overname van een andere Belgische chocolade maker Daskalides kregen ook geen vervolg.

Ook zijn poging om in Frank rijk met Sea Tankers een grote olietanker­rederij uit te bouwen, is tot op heden niet echt een succes verhaal. In 2007 stapte Van de Vy vere in het olietransp­ort over zee door in enkele maanden tijd twee Franse rederijen op te kopen. Maar negen jaar later werden 10 van de 27 schepen alweer verkocht terwijl de rest zwaar in waarde werd verminderd.

Sinds enkele jaren lijkt het er op dat Van de Vyvere een punt heeft gezet achter de diversific­atie van de activiteit­en van Seainvest en zich terugplooi­t op de stiel van havenovers­lagbedrijf. Er wordt zwaar geïnvestee­rd in de Antwerpse haven. Van de Vyvere heeft in de herfst van 2016 een groot deel van de containerk­aai aan het Delwaidedo­k in de wacht ge sleept. Her en der in de Scheldeha ven investeert hij in de tankop slagparken. Van De Vyvere kan daarvoor rekenen op bijstand van een zwaargewic­ht. De voormalige topman van de Antwerpse haven Eddy Bruyninckx werd enkele maanden na zijn pensioen be stuurder in de Luxemburgs­e maatschapp­ij Seainvest Corpora tion, de spilholdin­g in het imperi um van Van de Vyvere.

Tegelijk steekt Seainvest veel geld in de uitbouw van overslag terminals in havens aan de West Afrikaanse kust. Het imperium breidt uit. Vorige herfst liep Van de Vyvere in de kijker tijdens een handelsmis­sie onder leiding van prinses Astrid dankzij een investerin­g van 150 miljoen euro in een olietermin­al en in distributi­ecentrum in Ivoorkust. Tijdens een bezoek van premier Michel aan Senegal in maart van dit jaar werd bekendgema­akt dat Seainvest ook daar een olietermin­al gaat bouwen.

Zonder pardon

Philippe Van de Vyvere is dus nog lang niet toe aan een pauze. Afgezien van zijn onverschro­kken ondernemin­gsstrategi­e staat hij ook bekend om zijn zeer directe patriarcha­le management­stijl. Hij wordt een perfection­ist genoemd. Veeleisend voor zichzelf, maar ook voor zijn medewerker­s. Die moeten het kunnen verdragen om hard en zonder veel pardon te worden behandeld. De topman van Seainvest kan wel rekenen enkele vertrouwel­ingen die een groot deel van de groei van het bedrijf hebben meegemaakt.

Maar er is niemand die eraan twijfelt dat Van de Vyvere zelf de teugels bijzonder strak in handen houdt. En hij is van plan om dat nog heel wat jaren te doen. Er is geen enkele aanwijzing dat de topman van Seainvest nog maar denkt aan zijn opvolging. Familiale opvolging is nog lang niet aan de orde. Hij wil eigenlijk niet horen dat hij al 65 jaar is. Het zit hem in het bloed om fel te ondernemen en tussendoor te genieten van zijn dure hobby’s.

Hij zou daarbij de Waalse grootfinan­cier Albert Frère als voorbeeld nemen. De twee zouden trouwens bijzonder goed met elkaar opschieten. Ze delen allebei een voorliefde voor de mondaine badplaats Knokke Zoute. Philippe Van De Vyvere heeft er een luxueus appartemen­t en is uitgegroei­d tot een van de meest vooraansta­ande bewoners van het Zoute.

Dat werd zeer onlangs nog eens in de verf gezet. Samen met een zakenpartn­er kocht hij een belang van 16 procent in de ontwikkela­ar van luxevastgo­ed Compagnie Het Zoute. Een bedrijf dat al decenniala­ng in handen is van de familie Lippens. De relatie met Leopold Lippens, de burgemeest­er van KnokkeHeis­t, wordt overigens omschreven als zeer hecht.

Van de Vyvere is in Knokke, samen met Leopold Lippens, nauw betrokken bij de heel exclusieve Zoute Automobile Club. Als leden van het bestuur van het vzw bepalen ze mee wie toegelaten wordt als lid. Bij al wie een optrekje in Knokke heeft en voldoende vermogend is het lidmaatsch­ap van de vereniging zeer in trek.

Dezer dagen steekt Seainvest veel geld in de uitbouw van overslagte­rminals in havens aan de WestAfrika­anse kust. Het imperium breidt uit

 ??  ??
 ??  ?? Ze schuwen de spotlights, maar bouwden in stilte een wereldimpe­rium uit. Portret van toponderne­mers in de schaduw. Aflevering 1: Philippe Van de Vyvere, de man die uw fruitschaa­l vult.
Ze schuwen de spotlights, maar bouwden in stilte een wereldimpe­rium uit. Portret van toponderne­mers in de schaduw. Aflevering 1: Philippe Van de Vyvere, de man die uw fruitschaa­l vult.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium