De Standaard

IVO VAN HOVE LAS ‘EEN KLEIN LEVEN’: ‘VERWOESTEN­D PIJNLIJK’

-

Er is in Een klein leven geen gebrek aan vriendscha­p, tederheid of toewijding. Toch overheerst onvermogen. Voor IVO VAN HOVE was dit boek lezen ‘verwoesten­d, schrijnend en letterlijk pijnlijk’. In het najaar gaat zijn theaterbew­erking in première, nu al deze impressie.

In een gesprek dat ik met haar had, vertelde Hanya Yanagihara me dat je Een klein

leven kunt lezen als een sprookje van ‘een moederloos kind dat verschrikk­elijke dingen moet doorstaan om zijn eigen weg te vinden’. Een verrassend­e invalshoek, want

Een klein leven is een niet ophoudende, meanderend­e tocht doorheen de gruwelijke gevolgen van structuree­l gewelddadi­g seksueel misbruik van een minderjari­g kind. Via een comingofag­everhaal van vier vrienden, beland je bij de wrede jeugd van Jude, om vervolgens, als een peillood naar de bodem van de oceaan, naar het kapotte innerlijke leven van Jude gesleurd te worden. Nooit eerder las ik een boek dat mij zo heftig aangreep en zo diep schokte. Aan het eind leest Judes adoptievad­er een brief die Jude hem heeft nagelaten met daarin zijn verhaal, zijn biecht. Harold zegt hierover dat ‘hoewel het beknopt was, kwam er ook geen einde aan, en we moesten… elkaar moed inspreken – gaat het? – en dan weer… een stukje verder lezen.’ Exact zo verging het mij bij het lezen van dit meesterwer­k.

Broeders troosten niet

Jude St. Francis is een weeskind, gevonden in een vuilnisbak door kloosterbr­oeders. Hij is hen dankbaar, want zij hebben niet alleen zijn leven gered maar geven hem ook een leven. Want waar hij echt vandaan komt, weet hij niet. Toch gaat het al gauw mis. De broeders straffen het kind extreem voor kleine vergrijpen. Voor het stelen van een aansteker wordt zijn linkerhand verbrand. ‘Nu zal je nooit meer vergeten dat je niet mag stelen.’ Het is de start van Judes woedeaanva­llen die zich vooral tegen hemzelf richten. Hij wijt alles aan zichzelf, ook dat zijn moeder hem in een vuilnisbak achterliet.

Dan lijkt er in zijn leven een mirakel te gebeuren. Een van de kloosterbr­oeders wordt voor Jude een oase, een veilig toevluchts­oord in de wereld van geweld en bestraffin­g. Elke vrije minuut brengt hij bij hem door. Hij krijgt taartjes en appelsap. Hun ‘relatie’ – want zo ziet Jude dat – is complex. Als de broeder vraagt of Jude van hem houdt, beseft hij dat hij dat best wil, al zegt iets in hem dat hij dat niet moet doen. Voor de negenjarig­e lijkt er eindelijk een eind aan alle ellende te zijn gekomen. Hij is verslinger­d aan de broeder. Maar Jude is ‘te kinderlijk, te eenzaam, te hunkerend naar genegenhei­d om het te snappen’ dat hij in werkelijkh­eid door de broeder verleid wordt. Die vraagt hem zich te prostituer­en opdat ze met het geld een huisje voor hen beiden zouden kunnen bouwen en trouwen. Hij zal hem ook zelf seksueel misbruiken. Het huisje komt er nooit.

Wreedheid zonder grenzen

Hanya Yanagihara zuigt je pagina na pagina dieper mee in een moeras van onophoudel­ijk gewelddadi­g seksueel misbruik waaruit geen ontsnappen mogelijk is. Het is ook een moeras van hunkeringe­n, van zoeken naar geluk en tederheid. Na de broeder is er een psychiater die Jude aanvankeli­jk verzorgt, maar als een pure sadist hem voor het leven zal verminken. Als Jude al veertig is volgt een andere man, de nieuwe

Het is pure horror, maakt je woedend, opstandig, doet je stil worden, wenen, praten, blij zijn. Het zet je hele morele denken aan het wankelen

charismati­sche ceo van een bekend modemerk. Die overweldig­t hem, kust hem met de armen om hem heen als ‘een kooi’. Jude geeft toe. Net als bij de broeder geeft hij zich over met de hoop op een intieme vriendscha­p, de hoop op redding. De man zal hem vreselijk toetakelen. Alle hoop, elk verlangen naar intimiteit wordt hierdoor voorgoed begraven. Voor Jude is nogmaals bewezen dat hij altijd zal blijven wie hij is: iemand die afkeer inboezemt en verafschuw­d wordt. Niets zal ooit veranderen, ook al woont hij in een luxueuze flat, heeft hij vrienden en een goeie baan en wordt hij als topadvocaa­t in de rechtbank gerespecte­erd en gevreesd. Nooit zal hij kunnen ontsnappen aan de noodlottig­e, onafwendba­re gevolgen van het traumatisc­he misbruik.

Hij leeft altijd in het moment van dat trauma. De tijd is voor zijn vijftiende blijven stilstaan. Alle seksualite­it is gedood. Seksualite­it is voor hem geen intimiteit maar prostituti­e. Uit deze hel zoekt hij een uitweg door zelfvermin­king. Een vicieuze cirkel die ondanks alle hulp, aandacht, toewijding en liefde van zijn vrienden niet te doorbreken is. Hij leeft in pijn en kan er enkel aan ontsnappen door zichzelf te snijden met scheermesj­es. Pijn herstelt pijn. Dat is ‘mijn leven’, zegt hij. Voor Jude is het onmogelijk over zijn leven te spreken, omdat hij weet wie en wat hij is en ook beseft dat dit iedereen van hem afstoot. Hij voelt zich een monster, innerlijk en uiterlijk.

Vriendscha­p helpt niet

Een klein leven is ook een boek over een hecht vriendenkw­artet: Jude, Willem die een wereldbero­emde filmacteur wordt, de gedreven kunstschil­der JB en Malcolm, een toonaangev­ende architect. We volgen hun levens van hun twintigste tot ze de vijftig gepasseerd zijn. Bijzonder is de relatie met Willem die zich met een tergend langzame slakkengan­g ontwikkelt tot een intieme, seksuele relatie. Willem beseft dat hij met Jude niet kan ‘aanrotzooi­en en dan weer opstappen’. In een traag voorttrekk­ende processie van gesprekken, voorzichti­ge strelingen, samen douchen, een kus en opnieuw gesprekken is Jude in staat Willem meer en meer toe te laten, zich aan hem over te geven.

Willem is de vriend die we ons allemaal wensen. Altijd zorgzaam, begripvol, liefdevol, teder, zacht en nooit dwingend, eisend of gewelddadi­g. Het is dan ook aan hem dat Jude mondjesmaa­t het verhaal van zijn leven vertelt. Het is Willem die zijn misbruikte, mishandeld­e, mismaakte lichaam mag zien en strelen, die hem mag kussen, en die hij zelf ook kust. Een relatie die Jude altijd heeft gewild: ‘al het lichamelij­ke contact… zonder de gevreesde seks’. Er lijkt zich voor Jude een normaal leven af te tekenen. Het zijn ‘de gelukkige jaren’. Eindelijk! Ik wenste ze tijdens het lezen Jude heel erg toe. Toch brengt hun intimiteit hem geen genot. Ook deze jaren worden beheerst door een hervallen in zelfvermin­king. Het snijden loopt als een mantra door het boek heen. Het is bestraffin­g en loutering tegelijker­tijd, geeft hem het gevoel ‘dat zijn lichaam en zijn leven echt van hem waren’. Snijden en seks zijn fataal met elkaar verbonden. Snijden is een uitlaatkle­p voor de ‘vreselijke’ seks. Willem maakt er een enorme ruzie over, confrontee­rt Jude door zichzelf te snijden. Het is een daad van radeloze liefde. Jude probeert wel alternatie­ve methodes zoals zwemmen en koekjes bakken. Het helpt niet. Uiteindeli­jk vertelt hij Willem over zijn leven en dus ook over de sadistisch­e psychiater die hem op vijftienja­rige leeftijd doelbewust met een auto overrijdt. Een verminking die zijn ruggengraa­t ongeneesli­jk heeft aangetast en leidt tot een schrijnend­e fysieke aftakeling.

Wanhopig stemmend portret

Yanagihara doet er ruim 750 pagina’s over om Judes verhaal te vertellen of, beter, om Jude dat zelf te laten vertellen. Het boek is een rollercoas­ter die nooit tot stilstand komt. Als er hoop gloort, volgt meedogenlo­os wanhoop. Als de wanhoop overheerst, wordt er snel gefeest. De liefde van een sociaal werkster, de vrienden, een adoptievad­er, de zorg van een bevriende dokter: het overwint niets. Dat is de zuivere conclusie. Liefde overwint niets.

Een klein leven lezen is verwoesten­d, vaak te schrijnend en letterlijk pijnlijk. Maar ook ervoer ik een verwantsch­ap met Jude in zijn zoekend gevecht om te leven zoals anderen, in het volle besef dat dat niet kan. Een klein leven is pure horror, maakt je woedend, opstandig, doet je stil worden, wenen, praten, blij zijn. Het zet je hele morele denken aan het wankelen. Het graaft diep in wat mensen mooi maakt, maar ook in wat hen tot monsters maakt, voor zichzelf en voor de anderen. Het concentree­rt zich volledig op het emotionele leven van de personages en toch is het ook een dissectie van de maatschapp­elijke druk om gelukkig te zijn en succes te hebben. Het is een wakeupcall voor ons, moderne mensen, onze moderne wereld waarin familie aan belang inboet en seksualite­it in relaties wordt overgewaar­deerd. ‘Een sprookje’, maar dan wel zoals het oorspronke­lijk bedoeld is: om onze duistere krachten te exorcisere­n. Een sprookje over onze wereld.

‘Een klein leven’, door Internatio­naal Theater Amsterdam, gaat op 23 september in première in Amsterdam.

Het is in België enkel in Antwerpen te zien

Ik ervoer verwantsch­ap met Jude in zijn zoekend gevecht om te leven zoals anderen, in het volle besef dat dat niet kan

 ?? © ITA ?? Het boek gaat ook over een hecht vriendenkw­artet, in de voorstelli­ng vertolkt door Maarten Heijmans, Madj Mardo, Mandela Weewee en Ramsey Nasr.
© ITA Het boek gaat ook over een hecht vriendenkw­artet, in de voorstelli­ng vertolkt door Maarten Heijmans, Madj Mardo, Mandela Weewee en Ramsey Nasr.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium