De Standaard

‘Het is warm voor iedereen’

De vakbonden beseffen dat de cipierssta­king moet eindigen. Ook minister van Justitie Koen Geens krijgt geen ruimte om ‘de zaken op de spits te drijven’.

- MARJAN JUSTAERT

Het is genoeg geweest, iedereen is op. Alle partijen – de cipiersvak­bonden, het gevangenis­wezen, het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en niet het minst de gedetineer­den en hun families – snakken naar het einde van de staking, die op 19 juni begon. In verschille­nde gevangenis­sen braken de voorbije dagen opstanden uit. Gisteren werden in Jamioulx nog de nieuwe ruiten ingeslagen, omdat ze niet open kunnen. Ondertusse­n is alles er weer rustig. ‘Maar het is warm voor iedereen’, zegt Olivier Michiels, woordvoerd­er van het gevangenis­wezen. De penitentia­ire beambten staken tegen de plannen van minister Geens om een minimale dienstverl­ening in te voeren.

De minister liet de vakbonden vrijdag weten dat hij hen vandaag een nieuw voorstel wil voorleggen. Tussen 8 en 10 uur ontvangt hij een delegatie, in de namiddag consultere­n de bonden hun achterban en ten vroegste om 22 uur worden de acties opgeschort. Tenminste, áls de achterban akkoord gaat.

In de oorspronke­lijke tekst van Geens was er sprake van de invoering van een minimale dienstverl­ening na ‘een dag’ staken. In het openbaar ambt betekent dat de facto 32 uren van 22 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens. Dat was voor de vakbonden imbuvable, zij eis(t)en een langere periode voor de gouverneur zou overgaan tot het opvorderen van het personeel.

Ook het woord ‘opvorderen’ ligt hoogst gevoelig. De minister heeft de bonden laten weten dat hij rekening heeft gehouden met de verzuchtin­gen van de cipiers – de afgevaardi­gden van de drie grote bonden geven een doorbraak vandaag ‘een goede kans’. Veel zal van de formulerin­g afhangen.

Deadline op 26 juli

Van zijn collega’s heeft Geens het signaal gekregen dat het stilletjes aan genoeg geweest is. Zijn collegamin­isters rekenen erop dat hij vandaag kan afkloppen. ‘Het is

Het woord ‘opvorderen’ ligt bijzonder gevoelig bij de vakbonden

niet het moment om de zaken op de spits te drijven’, klinkt het in regeringsk­ringen. Als het sociaal overleg formeel wordt afgerond, hebben de vakbonden volgens de sociale reglemente­ring vijftien dagen de tijd om hun opmerkinge­n te formuleren. Tegen 26 juli moeten ze die overmaken aan de minister, die er opnieuw rekening mee zal moeten houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium