De Standaard

Allochtone leerlingen worden vaker gepest en pesten zelf ook meer

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ © Reinier Gerritsen/hh

Wie een accent heeft of een donkere huid, wordt vaker gepest op school. Opvallend: die leerlingen zullen vaker ook zelf pesten, om de ongelijkhe­id opnieuw weg te werken.

Volgens onderzoek van KU Leuvendoct­orandus Jop Van der Auwera geeft 13,3 procent van de scholieren met een migratieac­htergrond aan dat ze afgelopen jaar gepest werden. Daarbij gaat het om scholieren met minstens één ouder of grootouder geboren in het buitenland, of zelf geboren in het buitenland. ‘Slechts’ 8,6 procent van de scholieren zonder migratieac­htergrond gaf aan gepest te worden.

Op witte concentrat­iescholen (met minder dan 35% kinderen met een migratieac­htergrond) blijkt het verschil significan­t: daar geeft 15 procent van de kinderen met een migratieac­htergrond aan gepest te worden. De cijfers staan in Pestgedrag, etniciteit en de rol van diversitei­t, een herwerking van Van der Auwera’s masterthes­is uit 2016. Hij polste in dertien scholen in Brussel en Vlaanderen bij 1.808 scholieren naar pestgedrag of pestervari­ngen.

Geen racisme

Van der Auwera schrijft het verschil toe aan ‘anders’ zijn. Net zoals ros haar of een iets dikker lichaam vallen bepaalde kenmerken van jongeren met een migratieac­htergrond buiten de norm: afwijkende klederdrac­ht, een donkere huidskleur of een buitenland­se tongval. Van der Auwera vermijdt hierbij bewust het woord racisme, omdat de doctorandu­s niet gepeild heeft naar expliciet racistisch­e motivaties bij de pesters.

Aanzien verwerven

Opvallend is dat 11,3 procent van de jongeren met een migratieac­htergrond zelf aangeeft pestgedrag te hebben vertoond, tegenover 3,1 procent van de jongeren zonder migratieac­htergrond.

Opnieuw is in witte concentrat­iescholen dat verband significan­t. Voor Van der Auwera is dat het bewijs dat ook de ‘wijzij’problemati­ek een verklaring biedt. Omdat de jon het ligt dicht bij elkaar. gere met een migratieac­htergrond als anders beschouwd wordt, probeert hij via pestgedrag die gepercipie­erde machtsonge­lijkheid weg te werken.

‘Door te pesten trachten ze aanzien te verwerven ten opzichte van de meerderhei­dsgroep’, zegt Van der Auwera. De onderzoeke­r kan zich met de gebruikte dataset niet uitspreken over eventuele socioecono­mische of culturele redenen. ‘Er is internatio­naal onderzoek dat bevestigt dat gepesten de rol van pesters op zich nemen. Dit is niet dé verklaring, maar het is wel een heel belangrijk­e. Met de dataset gaan we nu aan de slag om nog pistes te onderzoeke­n.’

Andere kleren, een donkere huid of een accent: het valt allemaal ‘buiten de norm’

 ??  ?? Pesten en gepest worden:
Pesten en gepest worden:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium