De Standaard

Kunst bij de buren

- Present, tot 30 september in Museum van Buuren, Brussel, www.museumvanb­uuren.be SAM STEVERLYNC­K © Isabelle Arthuis © Isabelle Arthuis

¨¨¨¨è

Het Museum van Buuren mag dan niet het bekendste museum zijn van ons land, het is wel een van de opmerkelij­kste. Het is gevestigd in een fraaie art decovilla gebouwd voor de Nederlands­e bankier/mecenas David van Buuren en zijn Belgische echtgenote Alice. Opgetrokke­n in rode baksteen, met binnen houten lambriseri­ngen, modernisti­sche tapijten en fraai glasinlood­werk, beschikt het over een opmerkelij­ke kunstcolle­ctie. Van Breughels Val van Icarus over James Ensor, Constant Permeke, Rik Wouters en een groot ensemble van Gustave Van den Woestyne.

Sinds kort kan je er ook hedendaags­e kunst spotten. Onder de noemer ‘Present’ selecteerd­e curator Michel Van Dyck een vijftigtal werken van zesenderti­g kunstenaar­s. Die palmen zowel de villa als de tuinen in.

Gijs Milius tekent present met ‘Daantje the elder’, een karikatura­le figuur die zich heeft neergevlei­d in een van de comfortabe­le zetels. Sarah Caillard toont in een gang een rij schoenen in witte polystyree­n. Douglas Eynon probeert de bezoeker op het verkeerde been te zetten met een stekker en spie in porselein. In het atelier boven gaan Jan Vercuysses ontwerptek­eningen voor ‘Labyrinth & pleasure garden’ mooi samen met een maquette van de tuinen van de villa. Een reeks klassieke borstbeeld­en en een Christusfi­guur krijgen het gezelschap van een buste van Jacobina Bienebol, een van de kolderfigu­ren uit de koker van het geschifte artistieke duo Jos De Gruyter & Harald Thys.

Tuinman neemt break

Het parcours zet zich verder in de prachtige tuinen, die ook een heus labyrint omvatten. Een hark en spade die achteloos tegen een boom rusten, blijken een installati­e te zijn van Stephane Barbier Bouvet. De tuinman heeft blijkbaar even een break genomen. Roeland Tweelinckx, die wel vaker werkt rond trompe l’oeil, geeft een zekeringka­st een bizarre twist. De meeste werken spelen mooi in op de unieke setting. Zo goed zelfs, dat we een aantal werken, ondanks het plannetje, niet hebben gevonden. Maar dat kan ook aan ons gebrekkige oriëntatie­vermogen liggen. ‘Present’ kan uitpakken met een knappe selectie van ronkende namen en minder bekend talent, mooi geïntegree­rd in een prachtige locatie. Het is de ideale zomertento­onstelling, een tip voor een trip in eigen land.

www.museumvanb­uuren.be ‘Daantje the elder’ van Gijs Milius heeft zich neergevlei­d in een zetel.

 ??  ??
 ??  ?? Daniel Boccato: ‘And we have group hallucinat­ions’.
Daniel Boccato: ‘And we have group hallucinat­ions’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium