De Standaard

De val der favorieten, maar dan letterlijk

‘Iedereen wist dat er in die nerveuze openingsri­t meer tijd kon verloren worden dan op Alpe d’Huez.’ Helaas voor zijn ploeg had Skyploegle­ider Nicolas Portal gelijk. Chris Froome verloor 51 seconden, en met hem nog drie andere topfavorie­ten.

- WIELRENNEN LA ROCHESURYO­N © Jeff Pachoud/afp

nelle, kon in zijn val op twintig centimeter na een ijzeren paaltje vermijden. Hij verloor wel 51 seconden. Ronde van Frankrijk fascinante.

dat de Keniaanse Brit voor het eerst – 2014 uitgezonde­rd – aan de bergen zal beginnen met een achterstan­d in plaats van een voorsprong op sommige van zijn concurrent­en. En dan moet zijn gevreesde kasseirit nog komen.

Froome was niet de enige Tourfavori­et die al in de eerste rit op achterstan­d werd gereden. BMCkopman Richie Porte en Adam Yates van Mitchelton­Scott werden opgehouden door een valpartij in de aanloop naar de bonusspurt en verloren 1’07’.

twee gebroken wielen en een noodgedwon­gen fietswisse­l die veel tijd kostte. Zo blijft de traditie in ere: Quintana die met een achterstan­d aan de bergen begint.

Geel voor Van Avermaet?

En wat met de Belgen na afgelopen weekend? Negentiend­e staat Van Avermaet in het algemeen klassement. Geen renner van BMC die beter doet. Het verschil met leider Peter Sagan: zestien seconden. Bitter weinig in het licht van de opdracht die de renners vandaag wacht: een ploegentri­jdrit over 35,5 kilometer die het klassement weer helemaal overhoop zal gooien. En net dat mag Van Avermaet meer dan ooit doen hopen op het geel. Want weinig ploegen die een betere reputatie hebben in deze discipline dan BMC.

‘Vanzelfspr­ekend wordt het niet’, weet Van Avermaet. ‘Maar ook als het vandaag niet lukt, blijf ik de dagen nadien een kans maken op het geel.’ Met ritten over een geaccident­eerd parcours doorheen Bretagne vindt de Belg dan een parcours dat hem nog veel meer op het lijf geschreven is.

 ??  ?? Chris Froome
Chris Froome

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium