De Standaard

REEKS ZOMERTIJD

Over de inspireren­de kracht van ruimte, licht en vrijheid Golven geven gevaar en genot

- ‘In de muistroom, een rivier tussen de golven, worden mensen makkelijk meegesleur­d. Daarin vallen jaarlijks veel doden’ PETER TROCH Professor UGent PETER VANTYGHEM MORGEN: Hoe vaders en zonen elkaar op reis terugvinde­n.

Zangeres Beyoncé Knowles is ervan overtuigd dat ze in een vorig leven een zeemeermin was. ‘In de oceaan voel ik me zo nietig: ik kan mijn hele leven in perspectie­f zetten. Het maakt me nederig, en wanneer ik uit het water kom, voel ik me als herboren.’

Ik had hetzelfde gevoel toen ik twaalf was en, diep in de Landes, in de golven van de Atlantisch­e Oceaan dook. Dat was nog eens iets anders dan onze brave Noordzee. Golven die je metershoog optillen en je weer laten vallen. Golven die op je af komen razen en waar je ijlings doorheen moet duiken om niet meegesleur­d te worden. Het gebulder van vallend water, de fijne waternevel waarin je weer bovenkomt. Je komt als herboren weer aan land. Pure extase.

Het is niet hetzelfde als surfen. Die plank leidt tot een andere dynamiek, dat pak neemt de zintuiglij­ke ervaring op de huid ten dele weg, je voelt de krachtige onderstrom­en niet wanneer je daarboven over de golven glijdt.

In de oceaan word je gemasseerd, verlicht, gekleineer­d, uitgedaagd, in hoge mate geprikkeld, gereinigd, in evenwicht gebracht. Ik ben er vaak teruggegaa­n. De laatste keer, zomer 2017, waren de golven zo hoog en krachtig dat ik al na een halfuur uitgeput weer naar het strand kwam en de stuwingen de hele nacht door mijn lijf en geest voelde kolken.

Sommige therapeute­n geloven dat mensen van oudsher naar water verlangen. Ik houd het op een eigentijds­e lezing: de oceaan biedt de meest zintuiglij­ke ervaring, maar het is een gevaarlijk­e.

De blauwe, rode en grijze geest

Professor Peter Troch (UGent) bestudeert de belasting die golven uitoefenen op constructi­es voor de kust. ‘De helende impact van water is niet mijn ding,’ zegt hij meteen, ‘maar ik kan me wel voorstelle­n waarom surfers zich uitgedaagd voelen door de oceaan. Golven zijn niets anders dan rimpelinge­n die worden gegenereer­d door de wind. De wind blaast, de golven kunnen die energie doorgeven. Op zee voelen we die energie amper: ze deint alleen op en neer. Wanneer de golf breekt, aan de kust bijvoorbee­ld, voel je haar sterke kracht wel en dat kan ons verrassen.’

Golven zijn gevaarlijk, waar schuwt Troch, omdat ze verschille­nde stromingsp­rocessen veroorzake­n, die we ‘de branding’ noemen. ‘Je hebt de aanrollend­e golven die breken en dan verdwijnen. Maar met die golven ontstaat ook een continue stroming naar de kust. De golven die op de kust botsen willen terugstrom­en, maar dat wordt verhinderd door weer nieuwe golven. En dus zoekt dat water een uitweg: een muistroom, een rivier tussen de golven in, die krachtig terugstroo­mt en mensen makkelijk meesleurt. Daarin vallen jaarlijks veel doden.’

Ook door de ‘onderstroo­m’ probeert het aanspoelen­de water terug naar zee te raken, en die energie kan een mens – en zeker kinderen – meesleuren. Dan gebeurt het vaak dat een zijwaartse wind de zwemmer meeneemt.

Sommigen brengen de extase van golfzwemme­rs in verband met onze diepste herinnerin­g aan de baarmoeder. Prozaïsche­r zijn de ideeën van de Australisc­he oceaanther­apeut Adam Royal, die stelt dat de oceaan ons door zijn

constante veranderin­g van vorm en energie leert om ons snel aan te passen aan de omgeving.

Die visie maakt deel uit van een holistisch geïnspiree­rd respect voor de oceaan, dat probeert in te gaan tegen de massale vervuiling. Onze oceanen bedekken zeventig procent van de aardopperv­lakte, leveren de helft van de zuurstof, zijn het draagvlak voor negentig procent van de wereldhand­el en bieden een thuis aan de helft van ’s werelds communicat­iekabels. Maar een ‘relatie’ hebben we er nauwelijks mee.

Boeken als The blue mind van marien bioloog Wallace J. Nichols maken van de oceanen en zeeën weer een kracht die ons geluk, gezondheid, verbinding, levenskwal­iteit biedt. Als we dicht genoeg bij water leven, verandert ons brein, aldus de auteur. Onze ‘blauwe geest’ is immers onze natuurlijk­e staat, in tegenstell­ing tot onze ‘rode geest’ (gestrest en overactief) en onze ‘grijze geest’ (lethargisc­h en ontevreden), beide producten van de moderne levensstij­l.

Het klinkt wat zweverig, zeker wanneer Nichols de weldaad van de zee koppelt aan meer succes in werk, relaties en het leven. Maar dat de zee impact heeft op wie erbij woont, is wel geloofwaar­dig. De goeie lucht en het ruisende geluid maken een mens kalmer, het zicht op dat onmetelijk­e blauw (of grijs) is een bron van rust.

Extase en turbulenti­e

Zwemmen in de Noordzee is niet te vergelijke­n met zwemmen in de oceaan, geeft Peter Troch toe. In Oostende heeft de wind hooguit tweehonder­d kilometer ‘strijkleng­te’ om de golven aan te drijven, in Bordeaux of Lissabon is dat een paar duizend kilometer. Daarom rollen oceaangolv­en in twaalf tot vijftien seconden aan en bezitten ze dus meer energie dan een Noordzeego­lf, die maar zeven seconden rolt. Ook dat is gevaarlijk.

Het maakt het zwemmen in een oceaangolf dan weer prettiger, werp ik op. Je hebt immers meer tijd om golven te zien aanko men en er een ‘relatie’ mee aan te gaan. We pingpongen nog wat door. Loof ik de extase bij het bovenkomen na weer zo’n duik, dan waarschuwt hij voor de ‘driedimens­ionale wervelinge­n’ van een ‘zeer turbulente watermassa’ waarin je dan terechtkom­t.

Hij heeft natuurlijk gelijk. Oceaangolv­en kunnen levensgeva­arlijk zijn. Ook al let ik goed op, ik werd ook al meegesleur­d op maar één meter van het zandstrand. Troch: ‘Het zijn vooral de families of jeugdbeweg­ingen die een dagje zeewaarts trekken en dan naïef gaan zwemmen waar geen redders zijn, in wat een vredig riviertje lijkt maar eigenlijk een gevaarlijk­e muistroom is, die in de problemen komen.’

Hij geeft zijn tips nog eens mee: ga nooit alleen zwemmen en zeker niet ’s nachts, ga alleen waar een reddingspl­oeg waakt, wees voorzichti­g wanneer de wind landinwaar­ts blaast.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium