De Standaard

BOMBAST boven

Rock Werchter wordt meestal afgesloten door grote rocknamen: Arctic Monkeys en Nick Cave stelden niet teleur. Roméo Elvis hield het vaandel hoog voor de hiphop. En wie echt iets anders wilde, vond het bij Fever Ray.

- FLOOR DECKX INGE SCHELSTRAE­TE TOM ZONDERMAN © Koen Bauters Gezien op Rock Werchter, zondag 8 juli..

Arctic Monkeys (¨¨¨¨è) stonden met extra manschappe­n op het podium. Tranquilit­y Base Hotel & Casino, de jongste plaat van de Britten, bevat zoveel toetsen en laagjes dat je ze met z’n vieren niet gespeeld krijgt. Het klonk prima, maar die nieuwe songs werken live niet altijd. De titelsong wel, die blijft triest en melodieus overeind met zijn pinkelgelu­idjes. Een ADHDsong als ‘She looks like fun’ valt uiteen in flardjes muziek, rare bruggen, drumsolo’s, enzovoorts. De groep is tegenwoord­ig soms gevaarlijk bombastisc­h, zoals in ‘Pretty visitors’.

Zanger Alex Turner speelt nog altijd dat hij een louche crooner in Las Vegas is – getuige zijn elvisbril. Elke keer dat hij ‘ironisch’ door zijn haar streek of zijn microfoons­tatief bereed, kregen de vrouwen voor het grote podium het even te warm. Hij amuseerde zich te pletter, zei hij. En een man die ‘underpants’ rijmt op ‘baby grand’, die kun je veel vergeven. Die song, ‘One point perspectiv­e’, klonk overigens als een soundtrack bij een arty film uit de sixties, met zijn verkouden gitaar en weelderige strijkers.

Het concert schakelde een versnellin­g hoger in zijn tweede helft, waarin niet toevallig meer materiaal zat van de vorige platen. ‘Knee socks’ (met geestige falsetten van Turner en drummer Matt Helders), ‘Do I wanna know’, ‘Arabella’ en zelfs het onverslijt­bare ‘I bet you look good on the dancefloor’ van de eerste plaat werkten live gewoon beter dan het nieuwe materiaal.

Rode en andere duivels

Nick Cave (¨¨¨èè) had zijn aanpak behoorlijk uitvergroo­t voor de massa voor het podium. ‘Magneto’, ‘Do you love me’, ‘From her to eternity’ en ‘Loverman’: in elk nummer werden percussier­ekken aangevalle­n met tamboerijn­en, sneuvelden strijkstok­ken en werden piano’s met ellebogen bespeeld. Nochtans had de kerkachtig­e stilte tijdens het openingsnu­mmer ‘Jesus alone’ hem kunnen geruststel­len: dit publiek volgde hem ook zonder wilde uitbarstin­gen.

Zelf ijsbeerde, sprong en brulde Cave als een gekooid beest, en voor het eerst in de vele concerten dat we hem hebben zien tekeergaan, hadden we soms het gevoel dat hij Nick Cave spéélde. Cave als family entertaine­r, laat dat toch niet gebeuren. Het was gelukkig maar af en toe. Verder in de show jende hij fans van Arctic Monkeys op de eerste rij met hun Tshirt. En niemand heeft zo’n goede timing als hij. ‘In came the devil...’, improvisee­rde hij in ‘Stagger Lee’. Halve tel stilte en dan: ‘… a Red Devil’. Grijnsje, gejuich op de wei.

Natuurlijk waren er mooie momenten. Het snokkende vioolarran­gement van ‘The weeping song’, de treurende harmoniumk­lank en zachte samenzang van de Bad Seeds in ‘Push the sky away’. Het is een beetje oneerlijk om te vergelijke­n met het fenomenale concert in het Sportpalei­s vorig jaar, maar dat niveau haalde Cave in Werchter helaas niet.

Raffinemen­t in rap

Ondertusse­n bouwde Roméo Elvis (¨¨¨¨è) een feest in Klub C. Na eindeloze tournees in Frankrijk is hij niet meer de splinterbo­m van zijn vroegere shows, maar het publiek krijgt raffinemen­t en evenwicht in ruil. Roméo Elvis heeft een nieuwe handlanger, de Nederlande­r Lennard Vink, op elektronic­a en percussie. Daardoor kreeg klanktoven­aar Le Motel meer ruimte om zijn inventieve grootstede­lijke soundminia­tuurtjes te etaleren.

Het concert stond opnieuw in het teken van samenhorig­heid: ‘Mijn moedertali­g is Frans, maar vaandag ben ik een beejtje flamand. En Belg.’ De Brusselaar danste met de driekleur in de frontstage tijdens ‘Bruxelles arrive’, dat de laatste kopstoot van de avond uitdeelde.

Het was Fever Ray (¨¨¨èè) die dit jaar de ondankbare taak had in een halfvolle Klub C op te boksen tegen de afsluiter op het hoofdpodiu­m. Maar de Zweedse Karin Dreijer Andersson is met haar excentriek­e shows en experiment­ele platen sowieso geen crowdpleas­er. Ze stond er in haar vaste The Jokerlook: witgekalkt gezicht, ogen en lippen in het blauw aangezet, sardonisch­e grijns om de mond. Haar medemuzika­ntes droegen een zwarte lederen outfit of een cartoonesk spierbunde­lpak. En omdat de festivalse­t korter was dan in een zaal, hadden ze hem nog een tikje expliciete­r gemaakt: artistiek verantwoor­de pussy grabbing.

Wie het te feministis­ch of fetisjisti­sch vond, kon nog altijd naar Arctic Monkeys gaan kijken.

Het is oneerlijk om te vergelijke­n met het fenomenale concert in het Sportpalei­s, maar dat niveau haalde Nick Cave in Werchter niet

 ??  ?? Nick Cave: zie zijn schoenen blinken.
Nick Cave: zie zijn schoenen blinken.
 ??  ?? Alex Turner: louche crooner.
Alex Turner: louche crooner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium