De Standaard

Schone schijn in São Paulo

Film Een zwangere vrouw valt voor haar meid, terwijl de baby in haar buik steeds brutaler zijn komst aankondigt.

- RUBEN AERTS

Good manners ¨¨¨èè

Van: Marco Dutra, Juliana Rojas

Met: Isabél Zuaa, Marjorie Estiano, Miguel Lobo (135 min.)

Hompen bloedend vlees vullen de voorts betrekkeli­jk lege koelkast van Ana, een alleen staande jonge vrouw met een bijzondere appetijt en een baby in de buik. Dat ze bij vollemaan slaapwande­lt door São Paulo herinnert ze zich de volgende morgen nooit. Clara, haar nieuwe huishoudhu­lp, weet niet wat te denken. ‘Minder vlees eten’, adviseert de dokter zwart op wit.

Het is Good manners evenwel niet te doen om uw ecologisch­e voetafdruk. De Braziliaan­se filmmakers Juli ana Rojas en Marco Dutra maken liever een macabere mix van gothic en Europese folklore, die ze inleiden met een lesbische romance. Terwijl de blanke Ana uit een kansrijk milieu stamt, voelt Clara zich als AfrikaansB­raziliaans­e veel minder welkom in de conservati­eve grootstad. Niettemin groeit tussen hen een innige liefdesrel­atie. Maar Ana’s bevalling verloopt noodlottig en het is Clara die het jongetje, dat een andere natuur heeft, achter een façade van goede manieren in haar eentje moet grootbreng­en. Isabél Zuaa zet haar passend neer als een vastberade­n, afstandeli­jke vrouw.

Het nachtelijk­e São Paulo baadt in een even sprookjesa­chtig als onheilspel­lend koningsbla­uw en oogt verrukkeli­jk.

In Cannes oogstten Dutra en Rojas zeven jaar geleden al lof met Hard labour, net als deze film een huivertrip. Nu leveren ze met Good manners kritiek op de Braziliaan­se klassenmaa­tschappij. Inboeten op vindingrij­kheid of betovering doen ze daarbij gelukkig niet.

 ?? © rr ?? ‘Good manners’: huiveren in een blauwig São Paulo.
© rr ‘Good manners’: huiveren in een blauwig São Paulo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium