De Standaard

Hartmiddel helpt misschien bij diabetes

De aloude bloeddrukv­erlager verapamil zou de evolutie van suikerziek­te kunnen helpen vertragen.

-

Verapamil, een geneesmidd­el dat wordt gebruikt tegen hoge bloeddruk en sommige hartritmes­toornissen, zou de evolutie van suikerziek­te kunnen helpen afremmen. Dat blijkt uit proeven bij slechts enkele mensen, die nog bevestigd moeten worden. Chemisch staat het middel bekend als een ‘calciumblo­kker’. Het werkt in op de pompen in de celwand die calcium in en uitpompen, waardoor het de spieren in de vaatwand ontspant.

Calciumpom­pen komen op veel plaatsen in het lichaam voor, onder andere in de cellen die insuline produceren. Bij mensen met diabetes ‘type 1’, die onvoldoend­e of geen insuline aanmaken, laten die te veel calcium door. Verapamil grijpt daarop in. Het gevolg is dat de insulinepr­oducerende cellen trager achteruitg­aan, en de patiënt alvast in die periode minder insuline moet spuiten.

Toch als die patiënt een muis is. Onderzoeke­rs van de Universite­it van Alabama melden in het vakblad Nature Medicine dat ze bij elf mensen met beginnende diabetes die ze een jaar lang verapamil gaven, eveneens een tragere evolutie van de ziekte zagen in vergelijki­ng met dertien lotgenoten, die alleen insuline kregen zonder verapamil erbovenop. De groep met verapamil had ook minder ‘hypo’s’, aanvallen van dronkensch­apachtige slapte die tot coma en dood kunnen leiden als de patiënt niet snel suiker binnenkrij­gt. Om alle effecten van geloof en hoop te vermijden, wisten behandelen­de artsen noch patiënten wat in hun pillen zat.

De onderzoeke­rs zeggen dat het nog te vroeg is om hun ontdekking in de praktijk te brengen. Ze hebben bijvoorbee­ld nog geen idee hoe lang het effect aanhoudt. Er is eerst een langere test bij meer mensen nodig, ook kinderen – diabetes type 1 start meestal op jonge leeftijd – en bij mensen die al volledig insulineaf­hankelijk zijn. Verapamil heeft nogal wat negatieve interactie­s met andere geneesmidd­elen, maar doordat het middel al lang op de markt is, zijn die goed bekend. (pvd)

De testgroep met verapamil had minder ‘hypo’s’, aanvallen van slapte die tot coma en dood kunnen leiden als de patiënt niet snel suiker binnenkrij­gt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium