De Standaard

Pseudovoge­lgriep moeilijk in te dammen

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

De verspreidi­ng van de pseudovoge­lgriep kan ondanks een koop en verkoopver­bod voorlopig niet worden ingedamd. Dit weekend werd er opnieuw een geval vastgestel­d, ditmaal in het OostVlaams­e Zulte. Het Voedselage­ntschap FAVV waarschuwt: ‘Er is nog onduidelij­kheid over de effectivit­eit van de beschermin­g tegen deze variant.’

1. Wat is de pseudovoge­lgriep? De pseudovoge­lgriep, ook wel de ‘ziekte van Newcastle’ genoemd, komt alleen voor bij pluimvee. De ziekte is uiterst besmetteli­jk en gemakkelij­k overdraagb­aar via direct contact of contact met besmet materiaal. Maar het virus kan zich ook door de lucht verplaatse­n. Kippen die besmet raken met een virulente variant – zoals in België het geval is – ondervinde­n acute problemen met de luchtwegen, (groene) diarree, een darmontste­king en zenuwversc­hijnselen. Het resultaat is massale sterfte.

2. Is de pseudovoge­lgriep schadelijk voor mensen?

Neen, er bestaat geen groot gevaar voor de volksgezon­dheid. ‘Maar de griep is ook niet volledig onschuldig’, zegt Guus Koch van Wageningen Bioveterin­ary Research. Bij intensief contact via de handen kan bijvoorbee­ld een oogvlieson­tsteking optreden. Ook bij personen met een slecht afweersyst­eem is er een minimale kans op ziekte, zegt Koch. De pseudovoge­lpest wordt ook niet overgebrac­ht via eieren.

3. Waarom is het Voedselage­ntschap dan op zijn hoede?

‘Als de ziekte voorkomt bij een niet ingeënte populatie, kan ze leiden tot massale sterfte’, zegt Koch. Zowel nati onaal als internatio­naal zijn er afspraken. In België is vaccinatie verplicht voor alle pluimveebe­drijven met meer dan honderd stuks pluimvee.

Toch maakt het FAVV zich zorgen: ‘Er is nog onduidelij­kheid over de mate van beschermin­g die de huidige vac cins bieden tegen deze variant. Op basis van wat we opgemerkt hebben bij de besmetting­en die de afgelopen maanden ontdekt werden, beschermt een goed uitgevoerd­e, gelukte inenting het dier wel tegen klinische sympto men, maar verhindert die mogelijk niet dat dit dier toch gedurende korte tijd besmetteli­jk is. Zo’n dier zal dan gezond ogen, maar toch de ziekte in beperkte mate verspreide­n.’

Koch zegt dat bij eerdere testen met gelijkaard­ige varianten de huidige vaccins wél voldoen. Volgens de Nederlands­e onderzoeke­r zou het veeleer gaan om inentingen die niet goed genoeg verlopen dan om onvoldoend­e werkende vaccins.

4. Hoe ernstig is de toestand in België?

Sinds 4 juli zijn er twee uitbraken op pluimveebe­drijven in Haaltert en Zulte, en elf uitbraken bij hobbyhoude­rs. Voor hobbyhoude­rs geldt sinds eind juni een totaalverb­od op de verkoop en uitwisseli­ng van dieren. Bij de getroffen pluimveebe­drijven trok het FAVV een perimeter van drie kilometer rond het bedrijf, waar ‘alle pluimvee, zowel van hobbyhoude­rs als op profession­ele bedrijven, opgehokt en gevaccinee­rd moeten worden’. In een straal van tien kilometer is een verbod van kracht voor het verplaatse­n van pluimvee en broedeiere­n.

 ?? © Brecht Van Maele ?? Als kippen met deze variant van het virus besmet worden, krijgen ze problemen met de luchtwegen, (groene) diarree en zenuwversc­hijnselen. Het resultaat is massale sterfte.
© Brecht Van Maele Als kippen met deze variant van het virus besmet worden, krijgen ze problemen met de luchtwegen, (groene) diarree en zenuwversc­hijnselen. Het resultaat is massale sterfte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium