De Standaard

Zelfs invloed van Mattis krimpt

De Amerikaans­e minister van Defensie, Jim Mattis, probeert Trump te overtuigen van het belang van de Navo, maar ook zijn stem klinkt steeds minder luid in dit Witte Huis.

- INE ROOX VAN ONZE REDACTRICE

BRUSSEL | President Donald Trump houdt van hoog geplaatste militairen en J im Mattis is een viersterre­ngeneraal op rust. Toen Mattis voor het eerst met Trump sprak, benadrukte de gewezen topmilitai­r he t belang van de N avo. Trump waardeerde M attis’ oordeel genoeg om hem tot minister van Defensie te benoemen.

Jim Mattis is in deze onge wone Amerikaans­e regering al vaker ‘ the adult in the room ’ genoemd. Hij bleef aan boord terwijl Trump al ettelijke medewerker­s ontsloeg, maar ook zijn in vloed op deze on voorspelba­re president neemt af.

Zo werd de Amerikaans­e minister van Defensie vooraf niet op de hoogte gebracht dat de Verenigde Staten afzien van hun gezamenli jke militaire oefeningen me t ZuidK orea – een toege ving van T rump aan de N oordKoreaa­nse dic tator Kim J ongun. Ook k ondigde Trump aan dat de VS een ‘ruimtemach­t’ moeten uitbouwen, ondanks een negatief advies van het Pentagon. Bovendien ontstond er spanning tussen het Witte Huis en Defensie toen he t Wit te H uis aanhoudend vroeg te onderzoeke­n of de Amerikaans­e militaire aanwezighe­id in Duitsland k on worden teruggesch­roefd.

Ramp vermijden

Jim Mattis schat internatio­nale bondgenoot­schappen hoog in, maar staat met die positie steeds meer alleen. ‘In deze regering is M attis een eenzame stri jder’, zeg t L eon P anetta, voormalig minister van Defensie, tegen de Financial Times. ‘De president li jkt wat buitenland­s beleid betreft veel meer zijn eigen instinct te volgen. Als ge volg is de in vloed van adviseurs als J im M attis afgenomen.’ Met het oog op de belangrijk­e Navotop in Brussel vermoedt Panetta dat Mattis vooral ‘een ramp zoals onlangs op de G7 probeert te vermijden’.

Zakelijke transactie

Tegenover een president die he t belang van de N avo lijkt te be twijfelen, bieden zelfs de Republik einen in he t Congres nauweli jks weerstand. N ochtans zi jn thema’ s als defensie, nationale veiligheid en Amerika’ s militaire kracht belangri jk voor de Grand Old Party. De Republikei­nen hebben echter na Trumps zege beslist om de rangen te sluiten en houden kritiek – als ze die al hebben – op deze president doorgaans voor zichzelf.

’In deze regering is Mattis een eenzame strijder. Trump lijkt zijn eigen instinct te volgen’

LEON PANETTA Voormalig minister van Defensie

Ook in de Verenigde Staten zelf zal Trumps optreden op de komende Navotop met argusogen worden bek eken. H et zegt veel dat de progressie ve krant The New York Times het maandag nodig acht te om in een hoofdartik­el uit te leg gen waarom de Navo belangrijk is, gevolgd door een opsomming van historisch­e successen en actuele uitdaginge­n in een tijdperk waarin R usland zich steeds autoritair­der gedraag t. Tegelijk stelt de krant verbaasd vast dat T rump he t Navolidmaa­tschap als een zakelijke transac tie beschouwt waarbij lidstaten betalen voor beschermin­g. Voor Trump, de zakenmanpr­esident, is geld (al) wat telt.

 ?? © reuters ?? Jim Mattis: ‘the adult in the room’.
© reuters Jim Mattis: ‘the adult in the room’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium