De Standaard

Een vliegtuig van 1 dollar

- DRIES DE SMET In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Aan het knusse duopolie van de vlieg tuigmakers Airbus en Boeing zou snel een einde kunnen k omen, voorspelde kredietbeo­ordelaar Moody’s in mei 20 16. De Amerikaans­e luchtvaart­maatschapp­ij Delta Air Lines had ne t aangekondi­gd dat ze 75 vlieg tuigen van he t Canadese Bombardier zou kopen. Met het stille, zuinige en comfor tabele vliegtuig zou ze een plaatsje opeisen naast haar grotere broers.

Spoelen we snel t wee jaar door. Gisteren stelde Airbus zijn nieuwe vliegtuigr­eeks voor: de A220’ s. De vliegtuige­n voor 100 tot 160 passagiers li jken verdacht veel op de C Series waarmee Bombardier furore zou mak en. Sterker nog: het zijn de C Series van de Canadese vlieg tuigmaker.

Op 1 juli kreeg Airbus een meerderhei­d in he t vliegtuigp­roject van Bombardier. Zo heeft de Europese vlieg tuigmaker een kleiner toestel in por tefeuille, zonder dat hij de ontwikkeli­ngskosten moest ophoesten. En dat schakelt meteen een potentiële conc urrent uit. Daar moe t Airbus wel een gekk e prijs voor be taald hebben, horen wi j u denken. U hebt geli jk. De prijs bedroeg welge teld 1 dollar. En Bombardier moest daarbi j beloven dat he t de eerste 700 miljoen dollar bi jkomende kosten op zich zou nemen.

Toch noemen de Canadezen he t een winwinoper­atie. Het begon als een slimme, maar gedur fde strategie om met iets grotere vliegtuige­n het duopolie van Airbus en Boeing aan te vallen. M aar de ontwikkeli­ng kostte ook veel meer tijd en geld dan gedacht, en de overheid moest Bombardier van het faillissem­ent redden. Bovendien viel het nieuwe vliegtuig wel in de smaak bi j passagiers, maar de luchtvaart­maatschapp­ijen aarzelden. Z e waren er nie t zeker van dat Bombardier zou bli jven bestaan, en dat er dus wisselstuk­ken en ser vice beschikbaa­r zouden bli jven. Met zijn verkoops en onderhouds­apparaat in steun kan Airbus nu veel meer vlieg tuigen aan de man brengen.

Iedereen profiteert dus, behalve Boeing . Maar dat heef t het zelf gezocht. Z e overtuigde­n de Amerikaans­e president om een tarief van 300 procent te hef fen op Bombardier­toestellen, wegens illegale staatssteu­n. Dat dreef Bombardier in de armen van Airbus. De Europeanen kunnen de tarieven omzeilen door de toestellen in haar Amerikaans­e productief­aciliteite­n ineen te schroe ven. Boeing reageerde op zijn beurt door he t Braziliaan­se Embraer, ook een maker van kleinere vlieg tuigen, op te vri jen. Vorige week sloten ze een deal.

De grootste verliezers van de conc urrentiest­rijd lijken de luchtvaart­maatschapp­ijen, die minder k euze hebben en meer moeten betalen door gebrek aan conc urrentie. Tenzij er alsnog een derde hond in he t kegelspel komt. Volgens luchtvaart­expert Eddy Van de Voorde (Universite­it Antwerpen) is die rol weg gelegd voor de C hinezen. Ook he t Chinese staatsbedr­ijf Comac kampt me t problemen met zijn C919, dat tegen dat he t op de markt k omt technologi­sch al verouderd zal zi jn. Maar het kan wel rek enen op een sterke binnenland­se vraag .

Airbus vreest dat de C hinezen een einde zullen mak en aan het duopolie. ‘Zijn ze een bedreiging voor Airbus en Boeing in de k omende tien jaar? W aarschijnl­ijk niet’, zei de verkoopdir­ecteur van Airbus vorig jaar aan The Wall

Street Journal. ‘Maar over twintig jaar zullen ze een van de drie grote vlieg tuigbouwer­s zijn.’

Wie heeft de grootste, Airbus of Boeing?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium