De Standaard

In deze wijk hoeft de airco niet op

- HANNELORE SMITZ

Al

Terwijl in heel het land de airco op volle toeren draait met het warme zomerweer, is dat in één Leuvense wijk niet nodig. In de Janseniusw­ijk zijn de eerste appartemen­ten aangeslote­n op het koudenet, en zo worden ze gekoeld door grondwater.

VAN

Sinds deze maand kunnen al vijftien appartemen­ten in he t J anseniusho­f gebruikmak­en van he t k oudenet. H et gaat om een pilootproj­ect van projectont­wikkelaar Resiterra. H et ne twerk koelt de woningen af met gekoeld grondwater, terwijl het systeem in de winter datzelfde grondwater gebruikt om de woningen op te warmen.

‘De stadswonin­gen en apparte menten in het Janseniush­of worden vandaag al gekoeld met water dat opgepompt wordt uit de grond’, zegt Erik Van Hoof, ceo van Resiterra. ‘ We zi jn de eerste in Vlaanderen die dit systeem ook ef fectief toepast. Maar het mag duidelijk zijn dat dit de komende jaren de nieuwe manier wordt om je huiskamer op te warmen of af te koelen. In elk geval een stuk ecologisch­er dan vandaag het geval is.’

Aan he t hele projec t k omen geen fossiele brandstoff­en te pas, wat e veneens een unic um is in Vlaanderen. Terwijl een klassieke airco in een doorsnee woning 3,5 kilowattuu­r per dag verbruikt om een woning te k oelen, wordt dit bij de woningen in het Janseniush­of tot nul herleid. ‘Bij het koudenet zal er ti jdens een warme zomerdag wél 600 liter water per uur nodig zijn om de temperatuu­r in één huis te doen dalen – verge lijkbaar met vier volle badkuipen per uur . M aar, he t verbruikte grondwater wordt continu opnieuw de grond ingepompt, waardoor het gerecupere­erd kan worden en het systeem dus onuitputte­lijk kan werken’, klinkt he t.

Voorbeeld voor Vlaanderen

Het stadsbestu­ur is alvast verheugd dat he t k oudenet in ge bruik is genomen. ‘ Dit soort innovatiev­e, duurzame techniek en moet he t voor de in woners van Leuven mogelijk maken om hun energiever­bruik te doen dalen ’, zegt schepen Carl Devlies (CD&V). ‘Bovendien willen we als stad een voorbeeld zijn voor andere steden in V laanderen en aantonen dat een volledig nieuwe, energiezui­nige woonwijk wel degelijk mogelijk is.’

‘We zijn de eerste in heel Vlaanderen die dit systeem effectief toepassen’

In september zullen er nog eens 25 woningen aangeslote­n worden op het netwerk. Na de zomer van 2019 moet het koudenet helemaal operatione­el zi jn voor alle 103 stadswonin­gen en appartemen­ten van de wi jk. L ater zal het koudenet ook toegepast worden op meer dan 500 woningen op de nabijgeleg­en Hertogensi­te tussen de M inderbroed­ersstraat en de Brusselses­traat.

ERIK VAN HOOF Ceo Resiterra

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium