De Standaard

C’EST FINI, MAAR MERCI

De droom is voorbij: de Rode Duivels stoten niet door naar een historisch­e WKfinale. Aan het voetbalple­zier dat Hazard en co. ons boden – waarvoor dank – komt wel nog een verlengstu­kje, zaterdag in de ‘troostfina­le’.

- VAN ONZE REDACTEUR

STEVEN DE FOER

Verliezen is niet leuk. Op deze manier verliezen is doodzonde. G oed spelend – niet iedereen haalde zijn gebruikeli­jke niveau, maar weinig Duivels hebben zichzelf iets te verwijten – tegen een negatief ingesteld team dat binnen de 90 minuten welgeteld t wéé echte kansen creeerde, maar wel erg sterk is in het doodleggen van het spel van de tegenstand­er… Dit resultaat was niet alleen sneu voor de Rode Duivels en voor de hele Belgische natie, maar ook voor het voetbal. De kans is groot dat het WK in Rusland een cynische, leli jke wereldkamp­ioen krijgt.

Het is een boutade dat voe tbal onrechtvaa­rdig kan zijn, maar dat maakt het niet makkelijke­r om te slikken. Zeker niet als je hun coach Didier Deschamps zie t gloriëren, de man die zi jn ge talenteerd­e selectie al gedurende vier à vijf van de zes wedstrijde­n saai en negatief voetbal laat spelen.

De Fransen maakten vanaf de aftrap duidelijk dat zi j nie t gekomen waren om he t spektak el te verzorgen. Dat was een eer die ze graag aan de Belgen overlieten. En omdat de Rode Duivels toch ook geen zin hadden om argeloos in het mes van de pijlsnel uitbrekend­e Kyiian Mbappé te lopen, k onden de vele voorspelli­ngen van een 32 of 33 toen al de prullenman­d in. Deze halve finale zou beslist worden in één of enkele prangende momenten.

Fantastisc­he Courtois

Gedurende de eerste helf t zag het er naar uit dat hetEden Hazard zou zijn die de beslissing zou forceren. Keer op keer dribbelde hij de Franse rechtsacht­er P avard voorbij, en de Belgen voetbalden tegen de constant op hun huid zit tende Fransen toch drie à vier doten van kansen bij elkaar.

Les bleus plaatsten daar weinig tegenover. Af en toe kwamen ze in de buurt van het strafschop­gebied van Cour tois, maar op een echte doelkans die naam waardig was het wachten tot de 39ste minuut: het was wel me teen de grootste kans van alle, maar de alweer fantastisc­h keepende Courtois veegde ze weg met de voe t.

De Belgen hadden de meeste kansen gehad, he t beste van he t spel, maar die zenuwslope­nde 00 bleef op het bord. Ook in de weedet helft k wamen de Duivels me t de beste intenties op he t veld, me t meteen een kopkans voor Lukaku, die overigens de hele wedstri jd lang te weinig bereikt werd – tussen de voor treffelijk­e Franse verdediger­s, Varane en Umtiti.

Die laatste zorgde voor een i jskoude douche door bi j een hoekschop aan de overkant van Alde weireld los te komen en Fellaini te vloeren in een k opduel. Dit stond niet in het scenario, niet tegen een

zo onwrikbare opponent.

De Rode Duivels probeerden, met de steeds toenemende stress van de tikk ende klok, wanhopig gelijk te mak en. Eerst via goede voorzetten van de ingevallen Dries Mertens, dan via nog meer heerlijke dribbels van Eden Hazard, die soms onfatsoenl­ijk hard werd aangepakt. Scheidsrec­hter Andres Cunha ontzegde de Belgen een vrije trap op een ideale plaats. N a een nieuwe prachtige actie van Hazard knalde Axel Witsel nog k eihard op de vuisten van Lloris, maar de stug ge Fransen lieten zo weinig ruimte dat een regelrecht­e belegering moeili jk werd. Spelonderb­rekingen en voor tdurende overtredin­gen op de dar tele H azard haalden he t tempo uit he t slotoffens­ief.

Zo wreed is voetbal

In de extra tijd was het alles of niets en moest Courtois twee keer voorkomen dat er een wel zéér onrechtvaa­rdige 2–0 op het bord zou komen. De enige verdienste die de Fransen in deze wedstrijd hadden, was dat ze bijzonder goed beletten dat de tegenstand­er aan voetballen toekwam.

Zo wreed is voetbal, in zo’n alles of nie tstoernooi. J e bent de smaakmaker van he t WK, je wint als enige vijf wedstrijde­n op een rij, produceert prachtige doelpunten aan de lopende band, je kri jgt de kansen om he t af te mak en in de halve finale maar maakt ze niet af, en opeens – in enkele seconden – is het sprookje afgelopen. Dit België eiste sowieso een plaats op in he t rijtje van de mooiste en spi jtigste verliezers in de geschieden­is van het WK.

De Rode Duivels verdienden die finale, misschien zelfs die titel, op basis van een pracht toernooi, maar he t is de spanning van de wedstrijde­n die op een detail kantelen, die voetbal zo mooi mak en. En soms ook zo triest.

Te onthouden blijft al het mooie wat deze G ouden Generatie heeft geboden. Het respect van de hele wereld zal bli jven, en af hankelijk van de omstandigh­eden – wat leveren EngelandKr­oatië en de finale op, wat doen de Belgen in de troosting? – zit er minstens één individuel­e pri js in: Cour tois als beste keeper of Eden H azard als beste speler.

Véél koop je daar nie t voor, in ruil voor die finale waar we zo vurig op hoopten. T enzij je terugdenkt aan wat vooraf ver wacht werd. Want dit blijft de beste prestatie ooit voor een Belgische ploeg op een WK. Dat vraagt om een huldiging. H opelijk zorgen M artinez en zijn mannen nog voor wat slagroom op de taar t in die troosting . Brons is geen goud, maar het lijkt er toch een bee tje op.

Les Bleus maakten vanaf de aftrap duidelijk dat zij niet gekomen waren om het spektakel te verzorgen

Dit blijft de beste prestatie ooit voor een Belgische ploeg op een WK. Dat vraagt om een huldiging

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Met een kopbal bezorgde Umtiti de enige ploeg die wou voetballen een ijskoude douche. De kans is groot dat het WK in Rusland met Frankrijk een cynische, lelijke wereldkamp­ioen krijgt.
Met een kopbal bezorgde Umtiti de enige ploeg die wou voetballen een ijskoude douche. De kans is groot dat het WK in Rusland met Frankrijk een cynische, lelijke wereldkamp­ioen krijgt.
 ?? © photo news/afp ??
© photo news/afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium