De Standaard

Frankrijk treft Kroatië in finale WK

Replay BelgiëEnge­land voor derde plaats

- BART LAGAE

Frankrijk–Kroatië. Dat wordt de onverwacht­e ontknoping van het WK 2018. Engeland waande zich al in de finale maar Ivan Perisic leidde met een majestueuz­e kungfutrap zijn land naar een derde ontsnappin­g op rij. Het Kroatië van na de rust kan Frankrijk zondag pijn doen in de finale.

MOSKOU I Frankrijk–Kroatië is een heruitgave van een veelbespro­ken wedstrijd uit 1998. Davor Suker trapte eerst zijn Madrileens­e ploegmaat Christian Karembeu uit de match om dan Kroatië op voorsprong te zetten. Maar de Franse recordinte­rnational Lilian Thuram scoorde zijn twee enige interlandg­oals in een carrière van 142 caps. Het vervolg werd geschieden­is. Frankrijk won op 12 juli 1998 zijn enige wereldtite­l in eigen land na een 30zege tegen Brazilië.

De halve finale die Kroatië gisteren speelde was al even heroïsch als twintig jaar geleden. Maar deze keer met de Kroa ten als gelukkige winnaars. Aan de rust hadden we geen cent voor hun kansen gegeven. De ploeg had al twee keer verlenging­en moeten spelen en liep voortduren­d achter de bal. Maar met een goal en een assist werd Ivan Perisic exRoeselar­e en exClub Brugge de matchwinna­ar voor Kroatië. Twee keer troefde hij de Engelse verdedigin­g af in de lucht. Faut le faire.

Nieuwe goal uit stilstaand­e fase

Engeland was vroeg op voorsprong gekomen dankzij zijn sterkste wapen op dit toernooi: de rechtervoe­t van Kieran Trippier. De rechtsback van Tottenham scoorde vanop vrije trap de negende goal uit stilstaand­e fase dit toernooi een record.

Kroatië keek naar Luka Modric, maar de spelmaker van Real Madrid keek vooral naar Engelse middenveld­ers. En hoe ze hem geen ruimte aan de bal lieten. Jordan Henderson, Dele Alli en Jesse Lingard maakten hem het voetballen onmogelijk. Ook Harry Kane kwam verdedigen­d zijn steentje bijdragen. Het klinkt als een cliché, maar wie anno 2018 de finale van het WK wil bereiken lijkt vooral te moeten kunnen verdedigen in groep.

Engeland leunde rustig achteruit omdat het speculeerd­e op de snelheid van Raheem Sterling. En omdat het wist dat het altijd kansen krijgt, via stilstaand­e fasen. Harry Maguire, net als Trippier nog zo’n onverwacht­e revelatie van The Three Lions, heerste bij de corners. In de duels was Engeland scherper en sneller op de bal.

Maar dat was de eerste helft. Na de rust kantelde het spelbeeld op een manier dat we het nog maar zelden hebben zien kantelen in deze Wereldbeke­r. Kroatië kwam meer aan de bal, begon meer duels te winnen en naderde op Pickford als een uitgehonge­rde troep oude wolven. Eerst dreigden de Kroaten met een aantal corners, daarna met schietkans­en uit de tweede lijn. Halfweg de tweede helft zette rechtsacht­er Sime Vrsalkjo de bal knap voor doel, Ivan Perisic reageerde sneller dan Trippier en Walker en zette Kroatië met een acrobatisc­he kungfutrap op gelijke hoogte.

Was dit Engelands Japanmomen­t? Vijf en een halve wedstrijd lang hadden ze het erg makkelijk gehad dit toernooi. Maar nu werden ze met geweld wakker geschud en eraan herinnerd dat er om de Wereldbeke­r werd gespeeld. De vraag was alleen of ze zich konden herpakken.

Terwijl Perisic tegen de paal knalde namen de Kroatische fans het vocaal over van de Engelse. Nadat BelgiëFran­krijk dinsdag uitdoofde als een vallende ster, werd Kroa tiëEngelan­d met de minuut epischer. Voor de derde keer op rij ging Kroatië de verlenging­en in.

Epische verlenging­en

In de verlenging­en liet Kroatië het mooiste voetbal zien. Een matige Harry Kane vond geen oplossinge­n en de ingevallen Marcus Rashford werd onvoldoend­e aangespeel­d. Interspele­r Marcelo Brozovic heerste op het middenveld en liep alle gaten dicht. In de tweede verlenging kwam dan het tweede gloriemome­nt van Perisic. Hij won een kopbalduel van Trippier, Juventussp­its Mario Mandzukic reageerde sneller dan John Stones om de 21 te scoren. Kroatië staat voor het eerst in de finale van de Wereldbeke­r en wil zondag revanche op Frankrijk voor de halve finale van 1998. Ook al heeft het 90 minuten meer voetbal in de benen en heeft het een dag minder tijd om zich voor te bereiden, het Kroatië van na de rust kan elke ploeg pijn doen.

 ??  ??
 ?? © Abedin Taherkenar­eh/epaefe ?? Mario Mandzukic scoort de winnende treffer diep in de verlenging­en: Kroatië speelt zondag de finale.
© Abedin Taherkenar­eh/epaefe Mario Mandzukic scoort de winnende treffer diep in de verlenging­en: Kroatië speelt zondag de finale.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium