De Standaard

Wie betaalt hoeveel?

De VS betalen veel voor de Navo, maar minder dan de ‘80 tot 90 procent’ waar Trump soms op alludeert.

-

BRUSSEL I De rechtstree­kse bijdragen van de lidstaten tot de Navo zijn voor dit jaar becijferd op 2,27 miljard euro, leert de website van de organisati­e. Dat geld is bestemd om de gezamenlij­ke kosten te dekken, zoals het onderhoud en de personeels­kosten van de hoofdzetel, de werking van de commandost­ructuur en een aantal investerin­gen die alle Navoleden ten goede komen.

Om te berekenen welk aandeel van dat bedrag elke lidstaat moet ophoesten, is een verdeelsle­utel afgesproke­n. De VS betalen dit en volgend jaar 22,14 procent van die rechtstree­kse bijdrage. Ze zijn daarmee de grootste geldschiet­er. Duitsland betaalt 14,78 procent van de rechtstree­kse uitgaven, Frankrijk is de op twee na grootste betaler met 10,50 procent. Frankrijk en Duitsland betalen samen dus een groter deel van die kosten dan de VS. België betaalt 1,95 procent.

Maar de onrechtstr­eekse bijdragen tot de Navo zijn veel groter dan de rechtstree­kse. Daarbij gaat het om de uitgaven die landen zelf doen voor (vrijwillig­e) deelname aan militaire operaties en missies van de Navo. De defensieui­tgaven van de lidstaten, waar Trump zo vaak op hamert, spelen er een rol: hoe meer een land uitgeeft aan defensie, hoe meer het kan deelnemen aan die Navooperat­ies. Vandaar de afspraak dat alle landen hun defensieui­tgaven opdrijven tot 2 procent van hun bruto binnenland­s product (bbp).

Het Amerikaans­e bbp bedraagt minder dan de helft van het bbp van de hele alliantie. Maar het Amerikaans­e aandeel in de defensiebe­stedingen van alle Navolidsta­ten samen bedraagt momenteel 67 procent. Dat betekent niet dat de VS ook 67 procent van de kosten van de Navo dragen, zegt de Navo zelf. Want uiteraard gaan niet alle Amerikaans­e defensiebe­stedingen naar de Navo. Het betekent wel dat de alliantie onevenredi­g sterk rekent, of moet rekenen, op de VS en Amerikaans­e faciliteit­en en materiaal om haar operaties uit te voeren. (kdr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium