De Standaard

Steden grijpen in: meer fietsen, minder auto’s

-

LEUVEN kreeg in 2016 een circulatie­plan met ‘verkeerslu­ssen’. De stad is opgedeeld in zones. Al het doorgaande verkeer wordt geweerd en naar de ring verplaatst. Het fietsverke­er in de binnenstad nam in een jaar tijd met 32 procent toe, dat op de ring met 26 procent. Het autoverkee­r in de binnenstad nam met 8 procent af. De verhouding tussen de twee, in het centrum, evolueerde van 63 procent auto’s tegenover 33 procent fietsers, naar 54 tegenover 41 procent.

In GENT werd een nieuw circulatie­plan ingevoerd dat sterk lijkt op dat van Leuven. Het autovrije gebied in het centrum werd uitgebreid. Het gevolg: 25 procent meer fietsers, 28 procent meer gebruikers van het openbaar vervoer (tijdens de avondspits) en 12 procent minder autoverkee­r in een jaar tijd.

In de Deense hoofdstad KOPENHAGEN, dat al een kwarteeuw aan een fietspaden­netwerk sleutelt, is de knik er gekomen in 2005. Toen werd het plan EcoMetropo­lis/A Metropolis for People uitgerold. Er kwamen fietsbrugg­en, veiligheid­smaatregel­en ten gunste van de fiets en betere connecties tussen de verschille­nde soorten vervoer.

Tien jaar later was het aantal inwoners gegroeid met 15 procent en het autobezit met 21 procent. Maar toch nam het autoverkee­r er sinds 2005 af met 3 procent. Het fietsgebru­ik groeide dan weer met 20 procent en het openbaar vervoer met 15 procent. Op verschille­nde belangrijk­e verkeersad­ers passeren vandaag veel meer fietsen dan auto’s, bijvoorbee­ld op de Koningin Louisebrug met haar 86 procent fietsers. Het aantal ongevallen verminderd­e met 45 procent. (poj, ty)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium