De Standaard

Vogels verhindere­n naaktstran­d

-

BRUSSEL I Een tweede naaktstran­d aan de Belgische Kust komt er allicht niet omdat de zeldzame kuifleeuwe­riken opschrikke­n van naaktloper­s in de duinen. Het naaktstran­d in Bredene is al jaren een gigantisch succes. ‘Op piekmoment­en zitten we er als haringen in een ton’, zegt de Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN), die al jaren pleit voor een tweede naaktstran­d.

Hun oog viel op een ongerepte strandzone in Westende. Maar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) geeft de naturisten weinig hoop. Specialist­en van het Agentschap van Natuur en Bos (ANB) zeggen in een advies dat ze zich storen aan de vele ‘randactivi­teiten’ in de duinen van het naaktstran­d van Bredene, zoals ze het nogal omfloerst omschrijve­n. Ze vrezen dat die activiteit­en de zeldzame duinvegeta­tie in Westende zullen beschadige­n of de al even zeldzame kuifleeuwe­rik – die alleen daar nog voorkomt in Vlaanderen – zullen doen opschrikke­n.

Prikkeldra­ad

De naturisten reageren ontgoochel­d, omdat het gerollebol in de duinen ook hen stoort. Het gaat om bezoekers van het naaktstran­d die seks hebben in de duinen en daar afval achterlate­n. Koen Meulemans (FBN): ‘Dat zijn voor ons geen echte naturisten. Dat ze een omheining met prikkeldra­ad rond de duinen zetten en overtreder­s forse boetes opleggen.’

De burgemeest­er van Bredene, Steve Vandebergh­e (SP.A), relativeer­t de overlast. ‘Indien nodig treedt de politie streng op. Het fenomeen lijkt mij onder controle.’ En prikkeldra­ad? ‘Pfff … alsof een mens zonder kleren niet over een prikkeldra­ad raakt.’ (wer)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium