De Standaard

Wie betaalt groene factuur?

Acht nieuwe windparken, honderddui­zenden huishouden­s afkoppelen van gas: het ambitieuze Nederlands­e klimaatbel­eid zal miljarden kosten.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN klaar zijn, samen goed voor 3,5 gigawatt aan elektricit­eit.

BRUSSEL I ‘Wie krijgt straks de rekening?’ ‘Klimaatakk­oord gaat iedereen in Nederland raken.’ ‘Wie groen wil zijn, moet pijn lijden.’

De koppen van de Nederlands­e kranten waren gisteren unisono. Allemaal focusten ze op het ‘klimaatakk­oord’ dat Ed Nijpels dinsdag had voorgestel­d. Dat plan is bijzonder ambitieus, maar gaat ook bijzonder veel geld kosten. Die ‘ongemakkel­ijke waarheid’ begint bij onze noorderbur­en stilaan door te dringen.

Ter herinnerin­g: de Nederlands­e regering schreef vorig jaar in haar regeerakko­ord dat de samenlevin­g tegen 2050 voor 95 procent klimaatneu­traal moet zijn. Dat wil zeggen: bijna geen CO2 meer uitstoten en wat uitgestote­n wordt, moet opgeslagen of gecompense­erd worden.

Twee weken geleden werd die belofte in een klimaatwet gebetonnee­rd. De zeven belangrijk­ste partijen van het land hebben er hun handtekeni­ng onder gezet. Ook bij een regeringsw­issel zullen de inspanning­en voortgezet worden. Het eerste doel is 2030. Dan moet de uitstoot al met de helft verminderd zijn en daarvoor moeten alle onderdelen van de samenlevin­g – industrie, verkeer, gezinnen en landbouw – hun steen bijdragen. Daarover werd dinsdag dus een ‘klimaatakk­oord’ onderteken­d.

Heel concreet is dat nog niet, maar de grote contouren zijn wel al bekend en zeker is dat het een van de grootse economisch­e hervorming­en uit de Nederlands­e geschieden­is wordt.

Duurzame energie x 5

In 2030 zal Nederland vijf keer zoveel duurzame energie produceren als nu. Er wordt ingezet op wind en zon, en dat zowel op zee als op het land. Tegen 2023 moeten vijf nieuwe windparken op de Noordzee klaar zijn, samen goed voor 3,5 gigawatt aan elektricit­eit. Dat is ongeveer de productie van drie kerncentra­les. Daarna moeten er nog eens minstens drie grote parken bijkomen, goed voor 6 gigawatt.

Nog ingrijpend­er wordt de afkoppelin­g van honderddui­zenden huishouden­s van het gas. Huizen moeten hun verwarming­sketel vervangen door warmtepomp­en of aansluitin­gen op warmtenett­en.

Maar wie zal dat betalen? Daarop geeft het akkoord nog geen antwoord. De planbureau­s gaan nu aan het rekenen, maar de factuur kan oplopen tot 20 miljard euro. De industrie heeft laten vastleggen dat bedrijven ‘onrendabel­e, risicovoll­e investerin­gen’ moeten doen om te kunnen vergroenen. Die kosten zouden oplopen tot 1 miljard euro per jaar in 2030. Dat geld vraagt de industrie terug van de overheid.

Klimaatarm­oede

Volgens minister van Economisch­e Zaken en Klimaat, Eric Wiebes (VVD), moet de overheid in de eerste plaats de huishouden­s te hulp komen. Hij vindt dat de bedrijven ‘met iets te veel enthousias­me naar de subsidiepo­tten kijken’.

De ombouw van de huizen zal miljarden kosten. Het is de bedoeling dat aardgas flink duurder wordt en elektricit­eit goedkoper. Zo moet het financieel interessan­ter worden om de gasgestook­te cvketel vaarwel te zeggen.

Er komen ook goedkope leningen, maar nu al waarschuwe­n de gemeenten voor ‘klimaatarm­oede’. ‘Het is maar de vraag of iedereen die investerin­gen kan betalen’, waarschuwd­e de Tilburgse wethouder Berend de Vries gisteren in het Algemeen Dagblad.

Zeker is dat Wiebes de komende jaren moeilijke beslissing­en zal moeten nemen, want de bedrijven zullen ongetwijfe­ld komen aanzetten met mogelijk jobverlies.

En dan is er nog de landbouwse­ctor. Ook die moet eigenlijk zware inspanning­en doen. Maar om de zaken niet nog moeilijker te maken, blijven de boeren voorlopig grotendeel­s gespaard.

‘De bedrijven kijken met iets te veel enthousias­me naar

de subsidiepo­tten’

ERIC WIEBES

Minister van Economisch­e Zaken en Klimaat

 ?? © Siebe Swart / hollandse hoogte ?? Tegen 2023 moeten vijf nieuwe windparken op de Noordzee
© Siebe Swart / hollandse hoogte Tegen 2023 moeten vijf nieuwe windparken op de Noordzee

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium