De Standaard

Vlaanderen heeft nog veel werk

Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering haar deadline voor haar energie en klimaatpla­n niet zal halen.

-

BRUSSEL I Tegen 2050 moet alle elektricit­eit afkomstig zijn uit hernieuwba­re bronnen zoals zonnepanel­en en windturbin­es. Gebouwen moeten energieneu­traal zijn, de CO2uitstoo­t van het transport moet met 75 procent omlaag, die van de industrie met twee derde.

Dat staat in het ontwerp van klimaatpla­n dat minister van Klimaat Joke Schauvlieg­e (CD&V) bij de Vlaamse regering indiende, en dat deel zal uitmaken van het plan dat België bij Europa moet indienen. Tegen 2035 moeten we al op het goede spoor zitten, met een daling van de CO2uitstoo­t met 35 procent.

Voor gebouwen betekent dat dat elk jaar 80.000 woningen – of drie procent – gerenoveer­d moeten worden, een verdriedub­beling tegenover vandaag. De Vlaamse regering wil daarom grondige renovaties na verkoop of verhuur stimuleren, en ook sloop en hernieuwbo­uw aanmoedige­n als er geen andere optie is.

Op het vlak van transport zal het niet volstaan om allemaal elektrisch te rijden, er zal ook een daling van het aantal gereden kilometers nodig zijn, en dat hoewel de uitstoot van het verkeer de voorbije jaren is gestegen in plaats van gedaald. Ook van de industrie wordt een stevige inspanning gevraagd.

Dat alles zal sowieso veel geld kosten. Bovendien zal er ook nog geïnvestee­rd moeten worden om de gevolgen van de klimaatopw­arming – droogte, stijging van de zeespiegel – op te vangen. Volgens Schauvlieg­e staat het nu al vast dat de inkomsten van het Klimaatfon­ds, tussen 100 en 200 miljoen euro per jaar, niet zullen volstaan.

Superminis­terraad

Het ziet ernaar uit dat de knopen deze week nog niet doorgehakt kunnen worden, bij gebrek aan overeenste­mming tussen de regeringsp­artijen, en dat alles wordt doorgescho­ven naar een superminis­terraad volgende week vrijdag. Daarmee haalt Vlaanderen de deadline van 15 juli voor het indienen van de Vlaamse bijdrage aan het Belgische energie en klimaatpla­n niet, wat niet onoverkome­lijk hoeft te zijn.

De milieubewe­ging maakt zich wel al zorgen over de discussies in de regering, waar tijdrovend­e bijkomende berekening­en zijn gevraagd over wat de doelstelli­ngen concreet betekenen, hoeveel warmtepomp­en geïnstalle­erd moeten worden, hoeveel huizen geïsoleerd, enzovoort.

‘De Vlaamse klimaattop­pen zijn indertijd met veel bombarie op gang getrokken. Daarna niets bereiken zou onaanvaard­baar zijn’, zegt Matthias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu. (wwi)

‘De klimaattop­pen zijn met veel bombarie op gang getrokken. Niets bereiken is onaanvaard­baar’ MATTHIAS BIENSTMAN Bond Beter Leefmilieu

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium