De Standaard

‘Nazibruid’ zal nooit meer vrijkomen

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER Zschäpe werd

Met de veroordeli­ng van Beate Zschäpe tot een levenslang­e gevangenis­straf komt een einde aan het langste proces uit de Duitse naoorlogse geschieden­is. Maar veel vragen over de rol van de inlichting­endiensten in de zaak blijven onopgeheld­erd.

BRUSSEL I Beate Zschäpe (43) was lid van de extreemrec­htse Nationaals­ocialistis­che Ondergrond­se (NSU), een neonazisti­sche groepering die tussen 1999 en 2007 tien mensen vermoordde en een hele reeks overvallen en twee bomaanslag­en pleegde in Duitsland. De organisati­e bleef lang onder de radar: omdat negen van de tien slachtoffe­rs van de moorden middenstan­ders van Turkse en Griekse afkomst waren, dacht de politie dat wat ze laatdunken­d de ‘kebabmoord­en’ noemde, afrekening­en binnen het Turkse milieu waren. In werkelijkh­eid waren het haatmisdri­jven met racistisch­e motieven. Het tiende slachtoffe­r was een politievro­uw.

Zschäpe is de enige overlevend­e dader. Haar twee kompanen (en exminnaars), Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, pleegden in november 2011 zelfmoord nadat een bankoverva­l was misgelopen. Enkele dagen later gaf Beate Zschäpe zichzelf aan. Zij beweerde dat ze onschuldig was: ze zou pas gehoord hebben van de moorden en overvallen nadat ze gepleegd waren. Maar voor ze naar de politie stapte, had ze wel de woning waar ze met de twee Uwes woonde, in brand gestoken.

Jarenlange cover

De rechtbank bevond haar gisteren, na een proces dat meer dan vijf jaar duurde en 437 zittingsda­gen telde, toch schuldig aan alle tien de moorden. Ze werd veroordeel­d als mededader, en niet als medeplicht­ige, hoewel ze bij geen van de moorden fysiek aanwezig was. Maar Zschäpe organiseer­de mee de levering van wapens en vluchtwage­ns, nam deel aan de planning, en beheerde ook de buit die de overvallen hadden opgeleverd. Ze speelde een wezenlijke rol bij de misdaden, oordeelde de rechtbank. En ze leverde Mundlos en Böhnhardt met haar aanwezighe­id een jarenlange cover voor hun activiteit­en.

Zschäpe kreeg levenslang, en omdat de rechtbank rekening hield met ‘het gewicht van de schuld’ maakt ze nauwelijks kans om vrij te komen na de minimumter­mijn van vijftien jaar, wat in Duitsland mogelijk is. Ze zal dus waarschijn­lijk de rest van haar leven in de gevangenis moeten slijten. Haar advocaten hebben al aangekondi­gd dat ze tegen de uitspraak in beroep gaan.

De medeplicht­igen die samen met haar terechtsto­nden, kwamen er met lichtere straffen van af. Ralf Wohlleben, die het wapen leverde waarmee negen van de tien moorden gepleegd werden, kreeg tien jaar. Twee andere medeplicht­igen, Holger G. en Carsten S., kregen elk drie jaar wegens medeplicht­igheid aan moord en hulp aan een terroristi­sche organisati­e. Andre E. kreeg 2,5 jaar omdat hij de NSU geholpen had, maar werd vrijgelate­n omdat hij die tijd al heeft uitgezeten tijdens het proces.

Tegenwerki­ng

Met deze veroordeli­ngen mag er geen einde komen aan het onderzoek naar de NSU en de rest van het Duitse neonazisti­sche milieu, vinden niet alleen organisati­es van de Turkse gemeenscha­p in Duitsland, maar ook veel politici.

Tijdens het proces is er namelijk heel wat ophef ontstaan over de manier waarop de inlichting­endiensten geprobeerd hebben het onderzoek te

Telde de NSU echt maar drie leden? Of lopen er nog medeplicht­igen vrij rond? En vooral: waarom bleef de NSU zo lang onder de radar?

niet als medeplicht­ige, hoewel ze niet fysiek aanwezig was bij de moorden.

gen te werken. Bijvoorbee­ld door bewijsmate­riaal te vernietige­n om betaalde informante­n in het extreemrec­htse milieu te beschermen. Of zelfs door informatie over het politieond­erzoek door te spelen aan de neonazi’s zelf.

Volgens nabestaand­en van de slachtoffe­rs van de NSU was het hele (aanvankeli­jke) onderzoek ook doordrenkt van racisme. De moordenaar­s werden bijvoorbee­ld in eerste instantie meestal gezocht in de familiekri­ng en onmiddelli­jke omgeving van de slachtoffe­rs. En wat te denken van de door de politie bedachte term ‘Döner Morde’?

Zelfs na het proces blijven er nog veel onbeantwoo­rde vragen. Telde de NSU echt maar drie leden? Of lopen er nog medeplicht­igen vrij rond, die de daders hielpen? Werden de slachtoffe­rs willekeuri­g gekozen, of was er een reden waarom net hun vader, broer, zoon gedood werd? En vooral: waarom bleef de NSU zo lang onder de radar?

 ?? © epaefe ?? veroordeel­d als mededader,
© epaefe veroordeel­d als mededader,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium