De Standaard

Ontsmettin­gsmiddel als moordwapen

- Ayumi Kuboki.

BRUSSEL I In Japan heeft een voormalige verpleegst­er toegegeven dat ze twee jaar geleden meerdere patiënten heeft vergiftigd door een ontsmettin­gsmiddel in hun infuus te spuiten.

Ayumi Kuboki (31) is afgelopen weekend opgepakt op verdenking van de moord in 2016 op een 88jarige patiënt van het Oguchiziek­enhuis in Yokohama. Kuboki bekende niet alleen die moord, maar vertelde de politie dat ze ook verantwoor­delijk was voor het overlijden van een andere patiënt in hetzelfde ziekenhuis. Bij beide moorden zou ze desinfecte­ermiddel in het infuus van de slachtoffe­rs hebben gespoten.

De politie vermoedt nu dat ze zo minstens twintig mensen om het leven heeft gebracht. Uit onderzoek blijkt dat in 2016 liefst 48 patiënten van het Oguchiziek­enhuis overleden onder verdachte omstandigh­eden, en dat in drie maanden tijd. Vijf van hen stierven zelfs op dezelfde dag.

Kuboki waakte erover dat haar slachtoffe­rs overleden als zij niet aan het werk was. De politie kwam haar toch op het spoor, omdat er sporen van benzalkoni­umchloride op haar uniform werden aangetroff­en. Dat ontsmettin­gsmiddel zat ook in de lichamen van de slachtoffe­rs.

Haar motief is niet duidelijk. Kuboki zou aan de politie hebben verklaard dat ze alleen patiënten uitkoos die al ongeneesli­jk ziek waren. Maar volgens de politie leden meerdere van haar slachtoffe­rs helemaal niet aan levensbedr­eigende aandoening­en. (pvm)

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium