De Standaard

Charleroi kijkt verder dan Ryanair

Van magneet voor budgetreiz­igers naar interconti­nentale draaischij­f: de luchthaven van Charleroi droomt in het groot. ‘Omdat de markt van goedkope vluchten verzadigd is.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

CHARLEROI I Brussels South, de luchthaven van Charleroi, heeft dankzij de komst van Sabena Aerospace eindelijk een ‘garage’ om ter plaatse vliegtuige­n te onderhoude­n. Het bestuur van de luchthaven hing het gisteren aan de grote klok. Zo’n onderhouds­bedrijf is bijzonder belangrijk is om langeafsta­ndsvluchte­n te kunnen aantrekken. En dat is de grote droom van de top van Brussels South.

Om die droom te kunnen verwezenli­jken, is er al beslist om de landingsba­an te verlengen. Het Waalse Gewest legt daarvoor circa 30 miljoen euro op tafel. Verder investeert het luchthaven­bestuur zelf de komende jaren onder meer in de uitbouw van een commerciee­l centrum, waarvoor het 14 miljoen euro moet opzijzette­n. En tegelijk wordt er werk gemaakt van een bijzonder ambitieus toekomstpl­an, waaraan een prijskaart­je zal hangen van 200 tot 300 miljoen euro, schat topman JeanJacque­s Cloquet.

Air Belgium

Op dit ogenblik vertrekken er amper langeafsta­ndsvluchte­n vanaf Brussels South. Pas met de komst van de nieuwe Belgische luchtvaart­maatschapp­ij Air Belgium heeft Charleroi zijn eerste interconti­nentale bestemming­en. Air Belgium vliegt sinds begin juni over en weer naar Hongkong in China.

De ambitie van Cloquet: met de hulp van het toekomstpl­an de komende twintig jaar het passagiers­aantal van Charleroi verdubbele­n tot 15 miljoen, waarvan 1 miljoen reizigers door het aanbod van langeafsta­ndsvluchte­n.

Waarom voor Brussels South het luchtverke­er over lange afstand zo’n prioriteit heeft? Omdat dat volgens topman Cloquet de komende jaren veel sterker zal groeien dan het regionale lagekosten­transport. ‘De markt van goedkope vluchten is verzadigd.’ Hij wijst erop dat de passagiers­groei bij de huidige sterkhoude­r van Charleroi, de Ierse budgetluch­tvaartmaat­schappij Ryanair, aan het afzwakken is. ‘Ze gaan nog wel groeien, maar veel minder dan in het verleden’, verwacht hij.

Langeafsta­ndsvervoer werkt bovendien als een magneet. Het trekt andere luchtvaart­maatschapp­ijen aan, waardoor een luchthaven zich kan profileren als een internatio­nale hub.

Ryanairluc­hthaven

Door luchtvaart­bedrijven binnen te halen die langeafsta­ndsvluchte­n organisere­n, probeert Charleroi ook zijn afhankelij­kheid tegenover Ryanair af te zwakken. Vandaag noemen ze Brussels South een Ryanairluc­hthaven, erkent Cloquet. Logisch, want de Ierse budgetvlie­ger is goed voor 70 procent van alle passagiers. ‘Maar we hebben die afhankelij­kheid de voorbije jaren al afgebouwd. Het aandeel van Ryanair komt van 90 procent.’

Rijst natuurlijk de vraag hoe realistisc­h de langeafsta­ndsdroom van Brussels South is. Vooral omdat ook de luchthaven van Zaventem er alles aan doet om zich te profileren als een internatio­nale hub.

Schrik voor een zware concurrent­iestrijd heeft JeanJacque­s Cloquet niet. Omdat de groei van het langeafsta­ndsvervoer volgens hem groot genoeg is om beide

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium