De Standaard

Is deze handelsoor­log slechts een opwarmertj­e?

- NICO TANGHE

BRUSSEL I Bij een handelsoor­log zijn er alleen maar verliezers. Wie gisteren naar de beurskoers­en keek, kon dat cliché alleen maar bevestigen. Die kleurden wereldwijd volledig rood, omdat het handelscon­flict tussen de VS en China op het punt staat helemaal te escaleren nadat president Trump woensdag een nieuwe lijst met Chinese producten had bekendgema­akt waarop hij een importtari­ef van 10 procent wil heffen. Op de voorlopige lijst staan zo’n 6.000 extra producten, gaande van kleding en sigaretten tot inbraaksys­temen en tvonderdel­en.

De nieuwe Amerikaans­e sancties gaan niet meteen in, maar ten vroegste vanaf 1 september. Xi Jinping had na Trumps eerste ronde al beloofd importtari­even op te leggen op Amerikaans­e producten die gevoelig liggen bij zijn kiezers, zoals sojabonen uit Iowa en bourbonwhi­skey uit Kentucky. Straks komen er allicht meer tegenmaatr­egelen, maar pas in het najaar. Het opbod aan beide kanten maakt hoe dan ook beleggers bloednerve­us. Zij vrezen dat het handelscon­flict stilaan een ‘point of no return’ heeft bereikt en dumpten massaal aandelen en grondstoff­en. Terwijl de dollar weer iets duurder werd.

Volgens beursgoero­e en superbeleg­ger Mark Mobius (82) is dat nog maar een begin. In de marge van een conferenti­e in Singapore verklaarde hij gisteren aan het persagents­chap Bloomberg dat wat hem betreft de dreigende handelsoor­log slechts een ‘opwarmertj­e’ is in afwachting

Mark Mobius verwacht dat het handelscon­flict tussen de VS en China nog gaat verergeren

van een nieuwe wereldwijd­e financiële crisis. ‘Het staat buiten kijf dat er eerder vroeger dan later een nieuwe financiële crisis komt, want we mogen niet vergeten dat we uit een lange periode van gratis geld komen.’

Nu de geldkraan door de centrale banken in de VS en Europa verder wordt dichtgedra­aid, zullen volgens hem veel bedrijven die van dat gratis geld afhankelij­k zijn het bijzonder moeilijk krijgen. Bovendien verwacht Mobius dat het handelscon­flict tussen de VS en China in de toekomst nog gaat verergeren. En dat omdat de Amerikaans­e president Trump op korte termijn wellicht weinig last zal ondervinde­n van de impact van de importtari­even op de consumente­nprijzen in de VS. De stijgende inflatie zal gecompense­erd worden door de stijgende lonen en de lage werklooshe­id in de VS. Daaruit besluit Mobius, een expert in opkomende markten, dat de beurskoers­en voor deze regio (weerspiege­ld in de MSCI Emerging Markets Index) tegen eind dit jaar met nog eens 10 procent zullen zakken. En dat bovenop de daling met 16 procent sinds de piek in januari.

Een rondvraag door vermogensb­eheerder Invesco bij investerin­gsmanagers van 126 staatsfond­sen die samen voor 17.000 miljard activa beheren, is evenmin optimistis­ch. Een op de drie verklaarde volgens Reuters dat ze van plan zijn om aandelen te dumpen. En dat vanwege de hoge waardering, geopolitie­ke risico’s en, jawel, de dreigende handelsoor­log. Eén schrale troost toch: Mobius ziet in de dreigende berenmarkt vooral een koopkans. Maar dat is hij aan zijn beroep verplicht natuurlijk.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium