De Standaard

Wie is bang van de tandarts?

-

N ee, niet de oude, hoogstaand­e culturen van China, het MiddenOost­en of de Inca’s hebben ons de eerste tandheelku­nde voor paarden opgeleverd – bij de Inca’s was dat omdat ze geen paarden hadden, maar dat terzijde. Paardentan­dartsenij begon al eeuwen vroeger, bij een bende ruige, onbeschaaf­de zwervers in Mongolië, de Rendierste­enKhirigsu­ur. Dat beweren alvast onderzoeke­rs van het gereputeer­de Max Planck Instituut in Jena (Duitsland), in de al even gereputeer­de Proceeding­s of the National Academy of Sciences.

We kenden de Rendierste­enKhirigsu­ur al van de soms honderden paarden die ze een begrafenis gaven rond hun megalieten. Toen de onderzoeke­rs die paarden eens goed in de bek keken, bleek dat de Rendierste­enKhirigsu­ur ergens rond 1150 voor Christus begonnen met melktandje­s te verwijdere­n waar de jonge paarden last van hadden.

Die bronstijdn­omaden moeten zowat in symbiose met hun paarden geleefd hebben. Tenten van paardenhui­d, naalden en kammen van paar

De wolfstand wordt nog verwijderd zoals duizend jaar geleden

denbot, steak van paardenvle­es, koorden van paardenpee­s, bier van…

Als eersten gebruikten ze hun paarden niet enkel als trekdier en voedselbro­n, maar ook als rijdier. De eerste bitten (de dwarsstave­n die achter in het tandeloze deel van de paardenmon­d worden gestoken en die het besturen van het dier stukken gemakkelij­ker maken) duiken op in Mongolië, rond … 1150 voor Christus. Oorlogsvoe­ring te paard, Attila de Hun en Dzjengis Khan volgden vanzelf.

Alleen is dat tandeloze deel van de paardenmon­d niet altijd zo tandeloos. Er zit weleens een ‘wolfstand’. Vandaag wordt die door een veearts verwijderd. Op een manier die nog steeds vergelijkb­aar is met hoe onze Rendierste­enKhirigsu­ur het in 1150 voor Christus al deden, pochen de vorsers in een persberich­t.

Ze voegen er een foto bij van een moderne Mongoolse herder die een wolfstand verwijdert bij een veulen. Met een schroevend­raaier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium