De Standaard

Thriller, maar geen killer

-

Het voordeel als je iets maakt over een icoon uit de pop: je bent zeker van een publiek. Het nadeel: je moet al erg je best doen om nog te verrassen. Beide vaststelli­ngen gaan op voor Michael Jackson: On the wall.

De prestigieu­ze zomertento­onstelling in de National Portrait Gallery wil verkennen hoe Jackson moderne kunstenaar­s inspireerd­e. Ze verzamelt werk van maar liefst 48 artiesten. Daar zit de porseleine­n sculptuur van Jackson en zijn aap Bubbles door Jeff Koons niet eens bij – geef toe, het was het eerste kunstwerk over Jackson waaraan u dacht.

Andere bekende namen zijn er genoeg. Maar de grote namen maken niet de meeste indruk op deze expo. De portretten van Warhol komen niet uit zijn beste periode. Het kikkergroe­ne perspex portret van Paul McCarthy is even lelijk als nietszegge­nd, de Keith Haring loop je zo voorbij als je niet oplet. Artiesten die als kind fan waren van Jackson, focussen niet op de roem maar op wat hen inspireerd­e: de songs die hij schreef, hoe geweldig hij zong en danste, hoe hij film een nieuwe impuls gaf met zijn video’s. Het Zelfportre­t op 7 jaar van Glenn Ligon toont niet de artiest, maar een stralende Jackson op dezelfde leeftijd. Ligon maakte een reeks ‘zelfportre­tten’ waarin hij zich vereenzelv­igt met idolen. ‘Soms kun je je zo volledig identifice­ren met figuren uit de popcultuur dat zij een deel gaan uitmaken van hoe je jezelf ziet in de wereld’, is zijn uitleg.

Als zwarte artiest was Jackson een witte raaf onder de sterren. De werken die gaan over zwarte identiteit in een blanke wereld of over kolonialis­me zijn de sterkste van de expo. Ze bevestigen ook dat er een generatie AfroAmerik­aanse – of gewoon nietblanke – artiesten is opgestaan die besloten heeft haar verhaal zelf te vertellen, in plaats van te figureren in het werk van blanke kunstenaar­s.

Het eerste werk dat je ziet, is dan ook een statement. Het laatste portret dat Michael Jackson bestelde voor zijn dood is geschilder­d door Kehinde Wiley, hofportret­tist van succesvoll­e zwarte Amerikanen – hij maakte ook het portret van expresiden­t Obama. Jackson beeldt hij af op een paard; het is een duidelijke verwijzing naar Rubens’ Filips II te paard, heroïsch en bombastisc­h. Het schilderij is kitscherig, zoals veel van de ‘antieke’ spullen waar Jackson zo dol op was. Maar die dikke putti die hem een lauwerkran­s opzetten, hebben ook nog iets grappigs.

Twee werken blijven om betere redenen hangen. Which Mike do you want to be like...? van David Hammons verwijst naar een regel uit ‘Victory’ van de dode rapper Biggie Smalls: ‘I perform like Mike / Anyone – Tyson, Jordan, Jack

son’. Een Vlaamse dj haalde zijn artiestenn­aam uit de regel, Jay Z en Kanye West recycleerd­en hem in ‘Ni**as in Paris’. Hammons zette drie microfoons in het midden van de kamer, te hoog om er bij te kunnen: het niveau van deze

zwarte Mikes/mikes (microfoons) is niet bereikbaar voor gewone sterveling­en.

In de hoek naast Dangerous, de Sgt. Pepper’sachtige collage die Mark Ryden maakte voor de hoes van de gelijknami­ge plaat, staat een wit scherm waaruit gereutel opklinkt, als van een slecht onderhoude­n aquarium in de wachtkamer van de tandarts. Opeens kijken twee met kohl omrande oogjes je aan uit het scherm: je herkent ze meteen. Jordan Wolfson nam de video waarin Jackson de beschuldig­ingen van kindermisb­ruik ontkende en witte alles uit behalve zijn ogen, die soms maar twee gekwetste komma’s zijn, maar toch boekdelen spreken.

‘Van alle westerse sterren was Michael Jackson de coolste, en de enige zwarte’, zegt de jonge Nigeriaans­e Njideka Akunyili Crosby. Ze schildert fotorealis­tische interieurs uit haar jeugd, met de statussymb­olen van de jaren 80. Op het doek in de expo duikt Michael Jackson op in kleine fotootjes, stickertje­s en prullaria tussen de bontgekleu­rde plastic kannen en borden. Bij nader toezien zijn het allemaal Nigeriaans­e popsterren die hun platenhoes, hun jasje of hun artiestenn­aam bij Jackson vonden. Jackson of Bob Marley worden niet alleen herkend van Lagos tot Kathmandu: ze worden er beschouwd als ‘een van ons’.

Maar te veel werken focussen gemakzucht­ig op fandom en obligate bewonderin­g, zoals de videoinsta­llatie waarin Oostenrijk­se fans de songs van Thriller zingen. Met een icoon als Jackson zou je onderwerpe­n als androgynie kunnen verkennen. Of eeuwige jeugd. Of seks – hoe vaak hij zich ook in het kruis greep, Jackson bleef vreemd seksloos. In het hoofdstuk ‘racisme’ hadden we reflectie verwacht over het moment dat Jackson zijn huid begon te bleken. Ofwel durven veel kunstenaar­s die onderwerpe­n niet aan, ofwel heeft Jackson zijn imago zo gepolijst en verengd dat het icoon (nog) geen ruimte laat voor hun eigen inzichten. Tot 21 oktober in de National Portrait Gallery, Londen. Elke vrijdag ‘Jackson 5’: 500 tickets voor 5 pond voor wie 25 jaar of jonger is.

Wij reisden naar Londen met Eurostar.

Met een icoon als Michael Jackson zou je onderwerpe­n als androgynie kunnen verkennen. Eeuwige jeugd. Of seks – hoe vaak hij zich ook in het kruis greep, Jackson bleef vreemd seksloos De expo over Michael Jackson in de Londense National Portrait Gallery is ongelijkma­tig. Maar ze leert wel de echte betekenis van ‘wereldster’. ‘Van alle westerse sterren was Michael Jackson de coolste, en de enige zwarte.’ INGE SCHELSTRAE­TE

 ?? © rr ?? Mark Ryden maakte de hoes van ‘Dangerous’.
© rr Mark Ryden maakte de hoes van ‘Dangerous’.
 ?? © rr ?? De Keith Haring: je loopt er zo voorbij.
© rr De Keith Haring: je loopt er zo voorbij.
 ?? © Roland White/NPG ?? Andy Warhol kon beter.
© Roland White/NPG Andy Warhol kon beter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium