De Standaard

De film is beter met een boek

Boekverfil­mingen brengen de helft meer op dan films op basis van originele scenario’s.

- JEROEN STRUYS

Films gebaseerd op boeken brengen wereldwijd 53 procent meer op dan originele scripts. Bovendien scoren ze beter bij de critici en maken ze meer kans op Oscars. Dat blijkt uit een onderzoek besteld door The Publi–shers Associatio­n, de Britse vereniging van uitgeverij­en. De PA gebruikt de cijfers om te wijzen op het belang van auteursrec­hten en van de boekenindu­strie.

Tussen 2007 en 2016 was 43 procent van de filmtop 20 in het VK gebaseerd op boeken, met nog eens 9 procent gebaseerd op stripverha­len. Die films brachten samen wereldwijd 22,5 miljoen pond op, goed voor een aandeel van 65 procent in de Britse film– export. Kanttekeni­ng: een groot deel daarvan komt van een klein aantal extreem succesvoll­e films, onder meer vier Harry Potterfilm­s.

Boeken leveren op voor de filmindust­rie, maar het omgekeerde geldt ook. Daarvoor heeft de PA een casestudy uitgewerkt. De verfilming van cousin Rachel zwengelde vorig jaar de verkoop van Daphne Du Mauriers boek uit 1951 aan: 2017 was goed voor bijna een kwart van de verkoop sinds 1992.

Dat laatste zie je ook bij een tvserie als al is het boek van John Le Carré al een kwarteeuw te koop, maar liefst 82 procent van de boeken ging in 2016 en 2017 over de toonbank. Bijna een kwart van de Britse tvseries is gebaseerd op boeken. Zij trekken 56 procent meer kijkers dan tvseries op basis van orginele scenario’s.

Stripverha­len

De Britse situatie bevestigt de trend in Hollywood om steeds minder vaak budget vrij te maken voor films die niet gebaseerd zijn op een bestaande reeks (Star wars), een bestseller (Ready player one) of intellectu­eel (The Lego movie).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium