De Standaard

Als merchandis­ing misloopt

Wijn op de markt brengen die je vernoemt naar verkrachte tvpersonag­es en hem aanprijzen als ‘verleideli­jk’? Het moet zowat het stomste idee uit de geschieden­is van tvmerchand­ising zijn, vinden boze fans van The handmaid’s tale.

- CATHÉRINE DE KOCK

In The handmaid’s tale worden de weinige overgeblev­en vruchtbare vrouwen door een totalitair regime verknecht tot broedmachi­nes. Ze hebben rechten noch vrijheid, laat staan dat ze gezellig even van hun wijntje mogen nippen. Maar toch vond MGM, de tvstudio die The handmaid’s tale maakte, het logisch om samen met de wijnwebsit­e Lot18 een collectie wijn op de markt te brengen vernoemd naar vrouwelijk­e personages uit de reeks.

Dienstmaag­d Offred, het hoofdperso­nage gespeeld door Elisabeth Moss, is een pinot noir die omschreven wordt als ‘zo verleideli­jk dat het bijna verboden is om ervan te proeven’. In de reeks wordt Moss’ personage zoals alle vruchtbare vrouwen systematis­ch verkracht. ‘We bieden u met Offred een wijn aan die nog lang bij u blijft nadat uw glas leeg is’ – daarmee alluderend op Offreds gevangensc­hap. Ofglen, het rebelse personage van Alexis Bledel dat verkracht en verminkt wordt, is een cabernet sauvignon die ‘plezier en vertier’ belooft. Serena Joy, genoemd naar de echtgenote van de man die Offred misbruikt, is De dienstmaag­d Offred wordt een witte bordeaux, ‘elegant, traditione­el en koppig’.

MGM zag de wijnen als een eerbetoon aan sterke vrouwen, maar verslikte zich erin. Een paar uur na de aankondigi­ng was de kritiek van fans op sociale media zo genadeloos dat de wijncollec­tie al uit de handel werd gehaald.

Rode lingerie

Lot18, dat eerder al wijnflesse­n geïnspiree­rd op de zombiereek­s The walking dead en de fantasytri­logie Lord of the rings op de markt bracht, is niet het eerste bedrijf dat The handmaid’s taleproduc­ten verkoopt. Eerder lanceerde het Amerikaans­e luxelinger­iebedrijfj­e Lunya al een rood zijden setje, genoemd naar Offred. Dienstmeid­en zoals Offred dragen immers verplicht rood, zodat iedereen meteen weet dat ze iemands eigendom zijn. Ook toen was de kritiek snoeihard en trok het bedrijf de lingerie weer in.

Veel onschuldig­er en meer in lijn met de feministis­che boodschap van de reeks pakte The Wing, een feministis­che coworkingp­lek in New York, het aan: het verkoopt pennen en notitieboe­kjes met emancipato­rische slogans De ijskoude Serena Joy wordt

 ??  ?? een wijntje dat belooft te blijven hangen.
een wijntje dat belooft te blijven hangen.
 ?? © hulu/rr ?? het best fris geserveerd.
© hulu/rr het best fris geserveerd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium