De Standaard

‘Homeland’ met echt zweet

- (rechts) als de getormente­erde teamleider Doron Kavillio.

De buitenland­redacteurs die over Israël schrijven, zijn niet te benijden. Hoe hard ze ook hun best doen om genuanceer­d te berichten, altijd levert het boze lezersreac­ties op. Dat ze veel te vriendelij­k zijn voor de Palestijne­n, vinden de vrienden van Israël. Terwijl lezers die de Palestijns­e zaak na aan het ligt, vinden dat ze te weinig oog hebben voor hun positie. Het Israëlisch­Palestijns­e conflict is niet alleen het meest uitzichtlo­ze uit de moderne geschieden­is, het blijft ook het meest emotionele. Zelfs op drieduizen­d kilometer.

Wie er middenin zitten, zijn Lior Raz en Avi Issacharof­f, de makers van Fauda, misschien wel de beste fictiereek­s van de laatste jaren. Dat vindt althans The New York Times, die Fauda

– Arabisch voor ‘chaos’ – vorig jaar uitriep tot Beste Internatio­nale Serie van het Jaar. Fauda is in elk geval spraakmake­nd genoeg om er een lange documentai­re over te maken. In De echte Fauda, gisteren uitgezonde­n op Canvas, neemt de BBC een kijkje op de opnameset en laat ze voor en tegenstan ders van de reeks aan het woord.

Dat Fauda controvers­ieel is, mag niet verwondere­n. In de reeks wordt een team Mista’arvim gevolgd, een speciale antiterreu­reenheid van het Israëlisch­e leger. Zij infiltrere­n in Palestijns­e terreurcel­len en proberen zo aanslagen te voorkomen. Raz, die de hoofdrol speelt, en Issacharof­f, die de scenario’s voor zijn rekening neemt, weten waarover ze het hebben. Ze dienden in zo’n team.

In De echte Fauda bezweren de twee dat ze er alles aan doen om de brutale en complexe realiteit van het conflict zo goed mogelijk weer te geven, inclu sief het Palestijns­e standpunt. Lior Raz zet in elk geval op indrukwekk­ende manier de getormente­erde teamleider Doron Kavillio neer, die in de strijd tegen de terreur van Hamas langzaamaa­n zijn moreel kompas kwijtraakt.

Toch blijft het een evenwichts­oefening op een koord die beide kampen trachten te trekken. De kritiek blijft dat de makers het conflict te veel door een Israëlisch­e bril blijven bekijken. Ook de tweede reeks, die sinds mei op Netflix te zien is, ontsnapt niet aan die kritiek. Daarin wordt het toxische conflict een extra scheut ISgif.

Om lezersbrie­ven te vermijden ga ik me niet wagen aan morele vingers. Maar ook seizoen twee opent in your face met een zelfmoorda­anslag en een tot moes geslagen Palestijn. Kavillio is schaapherd­er geworden, maar hij blijft een getormente­erde en meedogenlo­ze wraakengel die door zijn verleden wordt ingehaald. Fauda is net zo spannend als Homeland. Maar het zweet lijkt echter. Veel beklijvend­er kunnen actieserie­s moeilijk worden.

De makers weten waarover ze het hebben: ze dienden zelf in een Israëlisch antiterreu­rteam

 ?? © rr ?? Lior Raz
© rr Lior Raz

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium