De Standaard

Moet ik belasting betalen op mijn assistenti­eflat?

-

We verhuren een assistenti­eflat via een vzw. Mag de fiscus opvragen wie onze huurder is en hoeveel hij betaalt? Moeten wij daar dan belasting op betalen? M.M.

De fiscale administra­tie mag die gegevens inderdaad bij u opvragen. ‘Uw huurder is in dit geval de vzw die de uitbating verzorgt’, zegt Leen Melis van Curon, een ontwikkela­ar van zorgvastgo­ed. ‘Verder moet u de overeengek­omen terbeschik­kingsvergo­eding vermelden. Die gegevens worden gebruikt om het kadastraal inkomen (KI) van de assistenti­eflat te bepalen, samen met een aantal andere specificat­ies van de flat zoals het Epeil en de Kwaarde.’

Aangezien u de servicefla­t ter beschikkin­g stelt van een erkende vzw, bent u vrijgestel­d van onroerende voorheffin­g op het KI. Om die vrijstelli­ng te verkrijgen, moet u een bezwaar indienen bij de fiscus, met in bijlage een kopie van de terbeschik­kingsstell­ingsoveree­nkomst.

Via de personenbe­lasting wordt u wél belast op het KI van uw servicefla­t. Zolang u de flat bezit, moet u het nietgeïnde­xeerde KI van de flat elk jaar invullen op uw belastinga­angifte in Vak III, codes 1106/2106.

Dat bedrag wordt door de fiscus automatisc­h geïndexeer­d en verhoogd met 40 procent om het uiteindeli­jke belastbare bedrag te berekenen. (fdc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium