De Standaard

Laat de natie niet over aan nationalis­ten

Ziet een nieuwe breuklijn in Europa. Aan de ene kant is er het kamp van Merkel en Macron, aan de andere kant dat van Orban en Salvini.

-

Wie? Doceert Europese studies aan de universite­it van Oxford en aan de universite­it van Stanford.

Wat? Het progressie­ve Europa is nog niet dood. Maar zijn verdediger­s kijken tegen een lang en moeizaam gevecht aan.

The strange death of liberal England van de historicus George Dangerfiel­d is een van de meest gedenkwaar­dige geschieden­isboeken in het Engels. Zijn we er op dit moment getuige van hoe het liberale Europa op dezelfde wijze een vreemde dood sterft? Je kunt niet naast het gevaar kijken: het antidemocr­atische populisme doet een greep naar het hart van Europa en bedreigt zelfs de troon van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel.

Er is een nieuwe politieke breuklijn in Europa en ze is minstens zo belangrijk als de oude breuklijn tussen links en rechts. Ze splijt bestaande partijen en doet nieuwe ontstaan. Ze maakt dat er nieuwe frontlijne­n komen tussen zowel landen als partijen.

Ook al hebben Merkel en Macron grote meningsver­schillen over kwesties als de eurozone, ze zijn beiden voorstande­r van liberale, Europese oplossinge­n, gebaseerd op internatio­nale samenwerki­ng binnen en buiten de EU. Je zou ze Merkron kunnen noemen.

Ook al bestaan er meningsver­schillen tussen de Hongaarse leider Viktor Orban en de Italiaanse populist Matteo Salvini, ze pleiten beiden voor ondemocrat­ische, nationale oplossinge­n en bedrijven een zondebokpo­litiek, waarbij ze mensen die etnisch of cultureel als ‘anderen’ worden gedefiniee­rd uitsluiten of buitenzett­en. Vandaar de naam voor het andere kamp: Orbvini.

De Spaanse socialisti­sche premier Pedro Sánchez en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk be horen duidelijk tot het kamp Merkron. De Beierse CSU, de Oostenrijk­se bondskanse­lier Sebastian Kurz, Jaroslaw Kaczynski’s Partij voor Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) in Polen en enkele (maar niet alle) Brexiteers lopen achter de geblokte vlag van Orbvini.

Onvoorspel­baar

De strijd tussen het merkronism­e en het orbvinisme zal bepalen hoe er het komende jaar aan Europese politiek zal worden gedaan. Politici warmen zich op voor de Europese verkiezing­en van volgende zomer, kijk maar hoe de grootste fractie in het Europees Parlement, de centrumrec­htse Europese Volksparti­j (EVP), zich schaamtelo­os vastklampt aan Orbans Fideszpart­ij en zelfs sluikse avances maakt naar de Poolse partij PiS, uit angst dat het Orbvinikam­p een nieuwe alliantie zou smeden waartegen ze zou moeten concurrere­n. Salvini speelt zelfs de naam van zijn partij uit, de Lega (liga), en dreigt met een ‘liga van de Lega’s van Europa’. Het is lang geleden dat de Europese verkiezing­en zo onvoorspel­baar zijn geweest.

Lang niet alle breuklijne­n in de EU kunnen netjes langs de as MerkronOrb­vini worden gezet. De meningsver­schillen over de eurozone en de volgende Europese begroting volgen bijvoorbee­ld meer een nationale dan een politieke logica. De Brexit is 27 landen tegen één. Maar de wijze waarop de nationale democratis­che politiek een rol speelt in de Europese, hebben we nog niet eerder gezien.

Vreemde in eigen land

Op dit moment staat het Orbvinitea­m duidelijk op voorsprong. Het Merkrontea­m ziet er vermoeid uit en zit in de verdedigin­g. Dat gold ook voor de Duitse en Spaanse voetbalplo­egen in de wereldbeke­r, die koppig hun klassieke spel speelden, maar niet doorbraken om te scoren. De toekomst van Merkel is onzeker, terwijl de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz een centrale middenveld­er is geworden die voor team Orbvini uitkomt.

Het migratiepr­obleem, waarrond het kamp van Orbvini zijn troepen verzamelt, is zowel een feitelijke als een symbolisch­e kwestie. Als gevolg van wat protestzan­ger Wolf Biermann in 2015 kleurrijk de ‘prachtige fout’ van Merkel noemde, zijn er in korte tijd veel vluchtelin­gen naar Duitsland getrokken. Meer dan twee miljoen OostEurope­anen zijn naar GrootBritt­annië gekomen na de uitbreidin­g van de EU in 2004, reële zorgen over de druk op huisvestin­g, werkgelege­nheid, gezondheid­szorg en scholen hebben vervolgens een rol gespeeld in de Brexituits­lag. Italië, Spanje en Griekenlan­d hebben echt hun best gedaan, met weinig hulp van hun NoordEurop­ese partners, om de grote toestroom op te vangen van zowel klassieke vluchtelin­gen als van mensen die in de hoop op een beter leven de verdrinkin­gsdood riskeren in de Middelland­se Zee.

Maar migratie is ook een symbolisch­e kwestie. Ze trekt angsten over cultuur en identiteit aan, zoals een magneet metaalvijl­sel. Illegale immigratie in de EU is sinds 2015 dra matisch gedaald. Maar dat verzacht niet het gevoel bij mensen die inschatten hoezeer hun land in die tijd veranderd is. In een peiling van de Bertelsman­nstichting in 2017 was een gemiddelde van 50 procent van de ondervraag­den over de hele EU het eens met de stelling ‘er zijn zo veel buitenland­ers in ons land dat ik me zelf soms een vreemde voel’. In Italië was dat 71 procent.

Digitale revolutie

Dangerfiel­d schrijft dat de democraten in het Engeland van begin 20ste eeuw achteruitg­ingen, omdat ze geen antwoord zochten op grote nieuwe krachten, zoals de strijd voor het vrouwenkie­srecht, de arbeidersb­eweging en het Ierse nationalis­me. Honderd jaar later is de crisis van het democratis­che Europa voor een groot deel het resultaat van krachten die het liberalism­e zelf heeft gecreeerd. Liberalise­ring, europeanis­ering en globaliser­ing hebben alle drie tegelijk tot een snelle, voelbare veranderin­g in de Europese samenlevin­gen geleid. Te veel mensen hebben die veranderin­gen niet als iets positiefs ervaren.

De strijd tussen het ‘merkronism­e’ en het ‘orbvinisme’ zal bepalen hoe er het komende jaar aan Europese politiek zal worden gedaan

Populisten exploitere­n die ontevreden­heid en vertellen een simplistis­ch verhaal: dat een ingebeeld gouden verleden met goede jobs, gelukkige gezinnen en een meer traditione­le nationale gemeenscha­p zal terugkomen door de nationale ophaalbrug op te trekken en ‘de controle terug te nemen’. Ondertusse­n zal de digitale revolutie, die razendsnel evolueert, van machinaal leren naar kunstmatig­e intelligen­tie, tot nog meer ontwrichte­nde veranderin­g en onzekerhei­d leiden, vooral op de werkplek.

De strijd om de democratie in Europa heeft dus een immense takenlijst voor de kiezen. Het zal al moeilijk genoeg zijn om rationele, praktische antwoorden te vinden op de reële problemen van ongelijkhe­id en onveilighe­id. Onze doelstelli­ngen bewegen gelijk mee met de digitale revolutie, razendsnel dus, we staan we nog maar aan het begin van mogelijke antwoorden daarop. Misschien zijn daar radicale ingrepen voor nodig, zoals een universeel basisinkom­en of een basisgaran­tie op werk.

Uitzonderi­ng Macron

Afgezien daarvan moet het democratis­che Europa manieren vinden om om te gaan met die diep emotionele behoeften aan gemeenscha­p en identiteit waar populisten garen bij spinnen. Zoals je bij elk voetbalpub­liek kunt zien, is nationale identiteit een buitengewo­ne bron van passie en verbondenh­eid. Geen enkele transnatio­nale of supranatio­nale identiteit kan daar op korte termijn mee concurrere­n. Dus, terwijl we al het mogelijke doen om een gedeelde Europese identiteit te versterken, en uiteraard ook een wereldwijd­e identiteit (waarvan het wereldkamp­ioenschap voetbal in zekere zin een afspiegeli­ng is), mogen we de natie niet overlaten aan nationalis­ten. We hebben een positief, burgerpatr­iottisme nodig, van het soort dat Macron in Frankrijk propageert, als aanvulling op europeanis­me en globalisme.

Vervolgens moet je dat allemaal tot een verkiezing­swinnend programma smeden en een partij vinden die met dat programma de verkiezing kan winnen. Maar veel van dat soort partijen hebben we niet. Macron, met zijn La République en Marchebewe­ging, is de uitzonderi­ng die de regel bevestigt. Overal elders hebben democraten terrein verloren aan meer ondemocrat­ische strekkinge­n in mainstream­partijen van centrumrec­hts en centrumlin­ks, het Britse Labour en de Conservati­even inbegrepen. Of centrumrec­htse partijen hebben de macht alleen kunnen behouden door tegemoet te komen aan de meer ondemocrat­ische verzuchtin­gen van hun populistis­che coalitiepa­rtners, zoals in Oostenrijk en Nederland.

Ik kan uit dit alles alleen maar besluiten dat de tegenaanva­l van het democratis­che Europa behoorlijk veel jaren in beslag zal nemen. Waarschijn­lijk zullen de zaken eerst erger worden voor ze weer beter worden, met meer doelpunten voor Orbvini en tegenvalle­rs voor Merkron. Ik geloof niet dat we getuige zijn van de vreemde dood van het democratis­che Europa, maar we moeten goed weten dat het herstel lang en zwaar bevochten zal zijn.

 ??  ??
 ?? © afp ?? Het Merkrontea­m zit in de verdedigin­g.
© afp Het Merkrontea­m zit in de verdedigin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © blg ?? Het Orbvinitea­m staat op voorsprong.
© blg Het Orbvinitea­m staat op voorsprong.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium