De Standaard

Afgunst en het kleine broertje

- EMILIE VAN OUTEREN Politiek redacteur bij NRC © NRC Handelsbla­d

Het blijkt dat je voor de cruciale wedstrijd van een bescheiden buurland net zo zenuwachti­g kan zijn als wanneer het Nederlands­e elftal de halve finale zou spelen. Wakker worden met de buikpijn van een jarig kind en de rest van de dag aftellen tot de aftrap. Plaatsverv­angende spanning zoals je die ook hebt voor een sollicitat­iegesprek van een broertje.

Heel Holland juicht voor België. Kroegen en straten zijn uitgedost met zwartgeelr­ode vlaggetjes, Rode Duivelgadg­ets raken uitverkoch­t. Waar was die revolutie in 183031 ook alweer voor nodig?

De Belgen zijn misschien niet erg geraffinee­rd geweest dit toernooi, maar toonden wel de meeste durf, chaotische ambitie en spelplezie­r. En iedereen heeft wel een specifieke Belg om aan te moedigen. Jongetjes die bij Ajax, PSV, Twente, AZ, Utrecht, Willem II en AGOVV leerden voetballen en nu meneren zijn in megacompet­ities. Kleine broertjes worden groot.

Mijn broertje kon eerder dan ik fietsen zonder zijwieltje­s en was kort daarna een kop groter. Dus ik kan op het vlak van ingehaald worden best wat hebben. Maar hoe graag we België ook van Frankrijk hadden zien winnen, het was nooit de bedoeling dat het kleine broertje ons op het voetbalvel­d zou overvleuge­len door die ene prijs te winnen die ons altijd is ontglipt. Jammer dat het verlies een wedstrijd te vroeg kwam.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium