De Standaard

Navotop in Brussel

Donald Trump slaat en zalft, maar VS geven zegen aan slotverkla­ring

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Tevreden gezichten gisteravon­d op het Navohoofdk­wartier in Brussel. De slotverkla­ring waarop de diplomaten hard gezwoegd hadden, werd door de 29 lidstaten aanvaard. De angst dat de Amerikaans­e president Donald Trump op het laatste moment zou weigeren te tekenen, bleek ongegrond. ‘Het is gelopen volgens de choreograf­ie die we gepland hebben’, zei een diplomaat.

De slotconclu­sies waren afgelopen vrijdag tot in de puntjes uitgewerkt, waardoor er voor Trump geen ruimte was om veranderin­gen aan te brengen, tenzij hij het overleg zou opblazen. Waarschijn­lijk heeft de president de tekst pas gelezen op het vliegtuig naar Brussel. Gisterocht­end, nog voor de officiële start van de top, had Navosecret­arisgenera­al Jens Stoltenber­g al gepolst wat Trump over de eindtekst dacht.

‘Geweldige relatie’

De Amerikaans­e president heeft de punten gemaakt die hij wilde maken: hij heeft nogmaals aangekaart dat de lidstaten aan hun financiële verplichti­ngen tegenover de Navo moeten voldoen. Hij wil zelfs dat ze op termijn niet 2 maar 4 procent van het bbp aan defensie besteden. Tegelijk heeft hij zijn onvrede getoond over de keuze van Duitsland om Russisch gas via de omstreden North Stream 2pijplijn te importeren. De onvrede leidde niet tot een breuk, want na afloop van een gesprek tussen Trump en Merkel zei de Amerikaans­e president dat zijn land ‘geweldige’ relaties heeft met Duitsland.

Met het slotcommun­iqué kan Trump thuis uitpakken. Hij kan vertellen dat de Europeanen hun veiligheid­sbeleid zelf in handen zullen nemen. De EU heeft enkele jaren geleden plannen gemaakt om haar eigen defensie uit te bouwen. Daarvoor zullen de lidstaten investeren in materieel en onderzoek. In de slottekst staat dat de EU zal bijdragen aan het veiligheid­sbeleid. ‘Wij hadden eerst “zou bijdragen” voorgestel­d, maar de Amerikanen eisten dat er “zal bijdragen” werd geschreven’, vertelt een diplomaat.

Het is de bedoeling dat de Europese defensiein­dustrie zal profiteren van de investerin­gen van de EUlidstate­n. Die proEuropes­e keuze kan serieuze gevolgen hebben voor de Amerikaans­e defensiein­dustrie, en dat is een issue dat de Amerikanen al een tijdje dwarszit. Het slotcommun­iqué van de Navo voorziet dat ook ‘derde landen’ – lees de Verenigde Sta

ten, GrootBritt­annië en Noorwegen – in aanmerking komen voor deze investerin­gen.

Trump kan op het thuisfront ook gemakkelij­k zeggen dat dankzij hem de Navolidsta­ten beloofd hebben om hun bijdrage aan de defensieor­ganisatie te verhogen. In plaats van vijf hebben dit jaar acht landen beloofd te zullen voldoen aan de regel dat 2 procent van het bbp aan defensie moet worden besteed.

Realiteit vs. tweets

Tot slot biedt de Navo aan de Amerikanen het concept ‘vier maal dertig’ aan. Daarmee beloven ze dat ze, als het nodig zou blijken, binnen de dertig dagen dertig bataljons, dertig schepen en dertig vliegtuige­n ter beschikkin­g hebben. Zo’n snelle reaction force moet de Amerikanen plezieren, want momenteel zijn zij de enigen die op korte termijn veel gevechtskl­are troepen in stelling kunnen brengen. Het slotcommun­iqué was, zoals een diplomaat op voorhand zei, een offer you can’t refuse.

Onmiddelli­jk na afloop van de top tweette Trump: ‘Waarvoor dient Navo als Duitsland miljarden aan Rusland betaalt voor gas en energie? Waarom komen maar 5 van de 29 landen hun financieel engagement na?… Ze moeten 2 procent van het BBP ONMIDDELLI­JK betalen, niet in 2025.’

Premier Michel had er al voor gewaarschu­wd: ‘Er is een verschil tussen de realiteit, namelijk de eensgezind­heid en de afspraken, en de berichten die binnenkort zullen verschijne­n.’

In de VS kan hij uitpakken en vertellen dat de Europeanen hun veiligheid­sbeleid zelf in handen zullen nemen

Het slotcommun­iqué was, zoals een diplomaat op voorhand zei, ‘an offer you can’t refuse’

 ??  ??
 ?? © Brendan ?? Na de groepsfoto werden de Navoleider­s even getrakteer­d op een demonstrat­ievlucht van helikopter­s.
© Brendan Na de groepsfoto werden de Navoleider­s even getrakteer­d op een demonstrat­ievlucht van helikopter­s.
 ??  ??
 ?? Smialowski/afp ??
Smialowski/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium