De Standaard

En de boer, hij ploegt voort

In 2016 werden dubbel zoveel weides omgeploegd als in 2015. In 2017 is dat aantal nog eens verdubbeld. Nefast voor de klimaatopw­arming.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘De nieuwe regeling die de Vlaamse regering invoerde om weides te beschermen, doet het tegenoverg­estelde van wat ze beoogt: decennia oude weides worden massaal omgeploegd om er maïsakkers of aardappelv­elden van te maken.’ Vlaams Parlements­lid Bart Caron (Groen) slaat alarm over de evolutie van het ‘blijvend grasland’ in Vlaanderen. In 2016 werden dubbel zoveel weides omgeploegd als in 2015. In 2017 is dat aantal nog eens verdubbeld. Zo ging 10.783 hectare aan waardevol grasland verloren.

Volgens Caron heeft dat te maken met de nieuwe regelgevin­g. Het behoud van weiden is al langer een voorwaarde om Europese landbouwst­eun te krijgen. Maar de regels waaraan landbouwer­s moeten voldoen, zijn de jongste jaren flink veranderd. Zo was elke landbouwer vroeger individuee­l verantwoor­delijk voor het behoud van zijn grasland, maar sinds 2015 gaat het om een collectiev­e regeling.

De Vlaamse overheid verbond er zich toe dat alle landbouwer­s samen voldoende weiden zouden behouden om aan de Europese normen te beantwoord­en. De Europese Commissie stemde daarmee in, op voorwaarde dat maximaal 5 procent van het blijvende grasland zou worden omgeploegd.

Modderstro­men

In de praktijk lijkt dit te leiden tot een wedloop om als eerste weide in akkerland om te zetten. De voorbije drie jaar is meer dan tienduizen­d hectare aan blijvend grasland omgeploegd, blijkt uit cijfers van minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V). 1.700 hectare daarvan was ecologisch waardevol grasland, bijna duizend hectare behoort tot de meest erosiegevo­elige percelen, waardoor er een risico op modderstro­men ontstaat.

Het Vlaamse departemen­t Landbouw en Visserij stuurde begin dit jaar nog een waarschuwi­ng de wereld in om de landbouwer­s tot voorzichti­gheid aan te manen, maar veel effect lijkt dat niet te hebben. Toch haalt Vlaanderen nog altijd de Europese 5procentno­rm, want in 2017 is er ook 6.582 hectare aan nieuwe graslanden bijgekomen. ‘Dat komt vooral omdat de definitie van blijvend grasland is versoepeld’, zegt Bart Caron. ‘Ook hoogproduc­tieve grasakkers met een veel lagere ecologisch­e waarde komen nu in aanmerking.’

Minder opslagcapa­citeit

Caron wijst Schauvlieg­e met de vinger. ‘Zij is niet alleen de grootste nettoontbo­sser, ze kaapt ook de hoofdprijs weg in het laten verdwijnen van waardevol grasland.’ Hij vreest ook voor de gevolgen voor de strijd tegen de klimaatopw­arming. Een echt blijvend gras land van tientallen jaren oud slaat evenveel CO2 op als een bos. Maar dan moet het wel de kans krijgen om onaangetas­t te blijven. Volgens de jongste klimaatcij­fers is opslagcapa­citeit van de bodem sinds 2010 gedaald met zowat 20 procent.

‘Deze regeling moet worden bijgestuur­d’, besluit Caron. ‘Na drie jaar blijkt heel duidelijk dat het loslaten van de individuel­e verplichti­ng landbouwer­s stimuleert om hun weides om te ploegen en om te zetten in akkers.’ Groen stelt voor om de regel opnieuw in te voeren dat elke landbouwer zijn grasland moet behouden.

Ook voor de landbouwer­s zelf is er trouwens een risico verbonden aan een te grote daling van de blijvende graslanden. Als de daling groter is dan 5 procent stelt Europa een compleet verbod in en kunnen landbouwer­s verplicht worden om hun land opnieuw in te zaaien met gras.

‘Minister Schauvlieg­e is niet alleen de grootste nettoontbo­sser, ze kaapt ook de hoofdprijs weg in het laten verdwijnen van waardevol grasland’

BART CARON

Vlaams Parlements­lid (Groen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium