De Standaard

Amerika lijkt moedermelk plots niet te lusten

Volgens ‘The New York Times’ lagen de VS bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie dwars over een aanbevelin­g over borstvoedi­ng.

-

BRUSSEL I Tijdens overleg bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) afgelopen lente gingen de afgevaardi­gden van honderden landendele­gaties ervan uit dat een aanbevelin­g die borstvoedi­ng zou aanmoedige­n, vlotjes en vrij routineus zou worden goedgekeur­d.

In de tekst van de resolutie stond niets controvers­ieels. Gebaseerd op tientallen jaren onderzoek naar de heilzame werking van borstvoedi­ng stond in de aanbevelin­g dat moedermelk de gezondste optie is voor baby’s. En dat landen ernaar zouden moeten streven om misleidend­e of incorrecte reclame voor producten die borstvoedi­ng vervangen, te beperken.

Tot verbazing van velen probeerde de Amerikaans­e delegatie tijdens het overleg aan de tekst te sleutelen, en de aanbevelin­g af te zwakken. Toen de andere lidstaten niet zwichtten, zouden de Amerikanen, aldus The New York

Times, tot regelrecht­e dreigement­en zijn overgegaan.

Ecuador onder vuur

De delegatie uit Ecuador, die de aanbevelin­g over borstvoedi­ng wou aannemen, werd als eerste onder vuur genomen, stelt de krant. Als Ecuador zijn steun aan de aanbevelin­g niet introk, zouden de VS strafmaatr­egelen treffen inzake handel en belangrijk­e militaire hulp intrekken. Ecuador ging haastig overstag.

De resolutie kwam er uiteindeli­jk toch, dankzij de steun van Rusland, dat niet door Amerika werd bedreigd, maar niet voordat eerst een tiental delegaties, voornameli­jk van armere landen in Afrika en in LatijnsAme­rika, hun steun hadden laten varen.

Wat dit opvallende Amerikaans­e standpunt verklaart, is niet meteen duidelijk, maar The

New York Times stipt aan dat de Amerikaans­e positie in elk geval de belangen van poedermelk­producente­n dient. Lobbyisten van die miljardeni­ndustrie waren in Genève toen de aanbevelin­g daar besproken werd, maar er is geen hard bewijs dat hun aanwezighe­id het Amerikaans­e standpunt sterk zou hebben beinvloed.

Het zou echter niet de eerste keer zijn dat de regeringTr­ump inzake milieu of volksgezon­dheid de kant van grote bedrijven kiest. Volgens een woordvoerd­er van het Amerikaans­e ministerie van Gezondheid­szorg wilde de delegatie er alleen over waken dat vrouwen die geen borstvoedi­ng kunnen of willen geven, zich niet gestigmati­seerd zouden voelen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de regeringTr­ump inzake

volksgezon­dheid de kant van grote bedrijven kiest

 ?? © Sergi Reboredo ?? Een tiental delegaties, voornameli­jk van armere landen in Afrika en in Latijns-Amerika, lieten hun steun varen. (foto: Cuba)
© Sergi Reboredo Een tiental delegaties, voornameli­jk van armere landen in Afrika en in Latijns-Amerika, lieten hun steun varen. (foto: Cuba)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium