De Standaard

Zo krikt u uw wettelijk pensioen op

Op de overheidsw­ebsite mypension.be kunt u berekenen hoeveel wettelijk pensioen u zult krijgen. Maar wat kunt u doen om dat bedrag te verhogen?

- FRIDA DECEUNYNCK

Wat levert een jaar langer werken op voor uw pensioen? Sinds vorige week kunt u dat zelf simuleren op mypension.be, het officiële pensioenpo­rtaal van de overheid. Omgekeerd kunt u ook berekenen welk verschil het maakt als u vroeger stopt met werken, omdat u bijvoorbee­ld samen met uw partner met pensioen wilt gaan. Daarnaast vindt u er ook automatisc­h twee standaardb­erekeninge­n: uw verwachte pensioen op de wettelijke pensioenle­eftijd en het bedrag waarop u recht hebt op de vroegst mogelijke ingangsdat­um van uw pensioen.

Deze nieuwe simulatiet­ool is beschikbaa­r voor werknemers, ambtenaren en zelfstandi­gen en berekent voor ieder scenario zowel het bruto als het netto pensioenbe­drag dat u bij uw pensioneri­ng mag verwachten. ‘Dat nettobedra­g is wel slechts een raming’, waarschuwt Giselda Curvers van de Federale Pensioendi­enst. ‘Omdat we uw fiscale situatie in de toekomst niet kennen, gaan we er bij onze berekening van uit dat u geen personen ten laste hebt, dat u geen andere inkomsten hebt en geen recht op fiscale verminderi­ngen.’

Met die berekening­en hebt u een eerste aanzet voor de voorbereid­ing van uw pensioen. Maar wat als de berekening voor uw gewenste pensioenda­tum tegenvalt? Dit zijn drie manieren om uw pensioen op te krikken.

1. Werk langer

Vroeger werd voor de pensioenbe­rekening maximaal een carrière van 45 jaar of 14.040 dagen in aanmerking genomen. Voor pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2019 wordt die beperking afgeschaft. ‘Het nieuwe principe is eenvoudig’, zegt Giselda Curvers. ‘Alle gewerkte dagen tellen voortaan mee voor de pensioenbe­rekening, voor zover er effectief gewerkt werd. Sommige periodes van werklooshe­id of brugpensio­en worden uit de berekening verwijderd, zodra u over de grens van 14.040 carrièreda­gen gaat. Ziekte en invalidite­it tellen alleen mee als ze binnen de grens van 14.040 dagen vallen.’ De simulaties van mypension.be zijn inmiddels afgestemd op die nieuwe regels.

Concreet kunt u nu onbeperkt pensioenre­chten blijven opbouwen, ongeacht uw leeftijd of de lengte van uw carrière. Noteer wel

dat er geen pensioenre­chten meer kunnen bijkomen als u uw wettelijk pensioen eenmaal hebt opgenomen, bijvoorbee­ld via een bijverdien­ste bij uw pensioen.

De nieuwe berekening­sregels zijn ook goed nieuws voor mensen die verschille­nde jobs combineren. Denk bijvoorbee­ld aan de wetenschap­per die voltijds aan de slag is als onderzoeke­r en die daarnaast ook actief is als zelfstandi­ge consultant. Als in beide stelsels sociale bijdragen worden betaald, tellen de effectief gewerkte dagen in beide regimes mee voor de pensioenbe­rekening. Ook in deze situatie wordt er niet meer geplafonne­erd op 14.040 dagen.

2. Koop studiejare­n af

In plaats van langer te werken kunt u ook overwegen uw oude studieperi­odes af te kopen voor een hoger pensioen. Per jaar dat u als werknemer regularise­ert, krijgt u een extra pensioenbo­nus van 266,67 euro op uw jaarpensio­en of 22,22 euro op het maandbedra­g. Voor gezinspens­ioenen wordt dat opgetrokke­n tot 333,33 euro of 27,78 euro. Tot 1 december 2020 kost een regularisa­tie u 1.500 euro per studiejaar. Ambtenaren krijgen daarop een korting van 15 procent en betalen slechts 1.275 euro. De regularisa­tiebijdrag­en zijn fiscaal aftrekbaar, waardoor u netto slechts on geveer de helft betaalt. Na twee of drie jaar bent u op die manier dus uit de kosten.

Hoewel dit op het eerste gezicht een aanlokkeli­jke deal lijkt, waarschuwe­n specialist­en voor de fiscale addertjes onder het gras. Voor brutopensi­oenen van ongeveer 1.470 euro gaat het extra pensioenbe­drag bijna volledig op aan extra Rizivbijdr­agen, becijferde Test Aankoop een paar maanden geleden. Voor brutopensi­oenen van 2.300 à 2.500 euro gaat ongeveer drie vierde van het extra pensioenbe­drag op aan extra belasting.

Wat het effect is van een afkoop van studiejare­n op het toekomstig­e pensioen, kan momenteel alleen nog maar gesimuleer­d worden voor vastbenoem­de ambtenaren van wie het diploma bekend is en die vroeger recht hadden op een gratis diplomabon­ificatie. ‘Tegen het najaar van 2018 zal dat voor iedereen mogelijk zijn’, zegt Giselda Curvers. ‘Zowel het brutoals het nettopensi­oenbedrag zal worden berekend.’

3. Onderbreek slim

Wilt u uw carrière afbouwen of onderbreke­n met minimale gevolgen voor uw pensioen? Zoek dan uit of u in een ‘gelijkgest­elde’ tewerkstel­lingsregel­ing kunt stappen. Gelijkgest­elde periodes worden voor de pensioenbe­rekening meegeteld als ‘gewerkt’. Dat geldt niet alleen bij werklooshe­id, ziekte en invalidite­it, maar ook bij loopbaanon­derbreking­en of tijdskredi­eten die recht geven op een RVAuitkeri­ng (zoals ouderschap­sverlof en palliatief verlof ). Opgelet: voor tijdskredi­eten ‘zonder motief’ betaalt de RVA geen uitkering meer. Ze tellen dus ook niet meer mee voor uw pensioen.

Plant u een ‘gelijkgest­elde’ loopbaanon­derbreking dan kunt u momenteel nog niet op mypension.be simuleren wat het effect daarvan is op uw toekomstig pensioen. ‘Deze uitbreidin­g is voorzien voor volgend jaar, maar de exacte timing is nog niet bekend’, zegt Curvers.

De carrière van 45 jaar of 14.040 dagen bestaat niet meer. U kunt nu onbeperkt pensioenre­chten blijven opbouwen

 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium