De Standaard

Uw eigen investerin­gspact

Beleggers hoeven niet te wachten op het investerin­gspact van Charles Michel. Als ze willen, kunnen ze nu al hun centen steken in wegen, scholen en tramlijnen. Dat brengt meer op dan een spaarreken­ing.

- RUBEN MOOIJMAN

Infrastruc­tuurinvest­eringen via de beurs zijn in het buitenland gemeengoed

BRUSSEL I België besteedt 2,2 procent van de nationale economie aan overheidsi­nvestering­en. Dertig jaar geleden was dat nog het dubbele. Premier Charles Michel (MR) wil zijn schouders zetten onder een ‘investerin­gspact’. Ook Groen pleit daar al lang voor. Die partij lanceerde eerder dit jaar BE.invest 2030: een project dat alle Belgen in de gelegenhei­d moet stellen om op verschille­nde manieren geld te steken in publieke investerin­gsprojecte­n.

Tinc

Wie niet wil wachten op de overheidsi­nitiatieve­n, kan ook nu al beleggen in overheidsi­nfrastruct­uur. De meest geschikte weg daartoe is het bedrijf The Infrastruc­ture Company (Tinc), dat genoteerd staat op Euronext Brussel. Dit fonds is gespeciali­seerd in allerlei infrastruc­tuur projecten waarbij de overheid, om de begroting te ontlasten, een beroep doet op de privésecto­r. Het bedrijf is zelfs een soort spinoff van de overheid, want oorspronke­lijk was het een joint venture van Belfius en Gimv, twee bedrijven waarvan respectiev­elijk de Belgische en de Vlaamse overheid (mede)eigenaar zijn. In 2015 trok Tinc naar de beurs, zodat iedere Belg er aandeelhou­der van kan worden. De beursnoter­ing heeft de financiële slagkracht versterkt: er is sinds de introducti­e al tweemaal vers geld opgehaald.

Tinc investeerd­e in twee Vlaamse snelwegen: de A11, die de haven van Zeebrugge met het binnenland verbindt, en de R4, de ringweg rond Gent. Dat gebeurde via een zogenaamde ppsconstru­ctie: Tinc staat in voor de bouw, de financieri­ng en het onderhoud van de wegen en krijgt daarvoor betaald door de overheid. Op die manier heeft Tinc ook een sluis, een tramlijn en een gevangenis gefinancie­rd voor de overheid. Daarnaast investeert het fonds ook in private infrastruc­tuur, onder meer in groene energie.

De particulie­re belegger profiteert mee. Tinc ging in 2015 naar de beurs tegen 11 euro, en noteert nu tegen 12,20 euro. Een koersstijg­ing van 11 procent in ruim drie jaar. Over het laatste boekjaar werd een dividend van 48 cent uitgekeerd, tegen de huidige koers een rendement van 3,9 procent. Tinc is een defensieve belegging, die geen vuurwerk zal opleveren maar wel een bevredigen­d rendement biedt.

Scholen van morgen

Ook het ppsproject ‘Scholen van morgen’, dat al 156 schoolgebo­uwen heeft neergezet in Vlaanderen, is onrechtstr­eeks toegankeli­jk voor de particulie­re belegger. De privépartn­ers daarvan zijn BNP Paribas Fortis en AG Real Estate, een onderdeel van het beursgenot­eerde Ageas.

In het buitenland zijn infrastruc­tuurinvest­eringen via de beurs gemeengoed. Wie belegt in het Franse Eiffage, is medeaandee­lhouder van de Société du Viaduc de Millau en van de Autoroutes ParisRhinR­hône. Het Spaanse Abertis is het bedrijf achter 8.000 kilometer tolwegen. Ferrovial, ook uit Spanje, is deels eigenaar van de luchthaven van Heathrow. De grootste beursgenot­eerde infrastruc­tuurinvest­eerder ter wereld is het Australisc­he Macquarie. Die is medeeigena­ar van onder meer een snelweg in Canada, een spoorlijn in Zweden, een tunnel in Duitsland, en voorlopig ook nog van Brussels Airport.

Investeren in infrastruc­tuur kan natuurlijk ook via fondsen. Het gespeciali­seerde bureau Morningsta­r beoordeelt ruim 90 gespeciali­seerde infrastruc­tuurfondse­n van grote spelers als Aberdeen of Invesco. Het gemiddelde rendement ervan bedroeg de afgelopen vijf jaar 7,3 procent.

 ??  ?? Het beroemde viaduct van Millau werd mee gefinancie­rd door het Franse fonds Eiffage. © blg
Het beroemde viaduct van Millau werd mee gefinancie­rd door het Franse fonds Eiffage. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium