De Standaard

In de echt verbonden met hoofdstad

In de trouwzaal van het Brusselse stadhuis hebben heel wat mensen woensdag het jawoord gegeven aan onze hoofdstad. Daarna volgde er op de Grote Markt een grootste trouwstoet en de Grote Brussel Trouwt Trouwshow.

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX

‘Ik ben naar hier gekomen in mijn originele trouwjurk, maar ik heb toch een beetje moeten

foefelen’ BIRGIT STRUYVEN 31 jaar getrouwd

BRUSSEL I In het Brusselse stadhuis worden elk jaar heel wat koppels gehuwd, maar op de Vlaamse feestdag zijn Brusselaar­s en nietBrusse­laars in de echt verbonden met Brussel. Met het concept Brussel Trouwt werd zo de liefde tussen de Vlaming en Brussel bezegeld.

Dat gebeurde in het kader van het gratis feest ‘Vlaanderen feest, Brussel danst’ op de Vlaamse feestdag, dat voor de zesde keer werd georganise­erd.

‘Wij zijn 31 jaar geleden getrouwd en hebben dit evenement gekozen om onze trouwdag nog eens over te doen’, vertellen Birgit Struyven (54) en Jos Vanderheyd­en (59) uit Eksel.

Diversitei­t

‘Wij hebben toen bewust gekozen om op de Vlaamse feestdag te trouwen. Niet zozeer voor het Vlaamse gehalte, maar we vinden het vooral schitteren­d dat Brussel dit doet om de diversitei­t te benadrukke­n. Ik ben naar hier gekomen in mijn originele trouwjurk, maar ik heb toch een beetje moeten foefelen. Mijn man heeft zijn originele vest aan, maar met een andere broek.’ (lacht)

De aanwezigen gaven om de beurt het jawoord aan Brussel en kregen een badge die hun verbinteni­s aantoont. Nadien was het tijd voor een gezamenlij­ke trouwfoto op het balkon van het stadhuis op de Grote Markt.

Ook Lise Peeters (75) en Jean Brouillard (87) gaven woensdag het jawoord aan Brussel.

‘Wij houden van Brussel met hart en ziel. Deze ceremonie was ook heel mooi gedaan. We zijn zelf niet getrouwd, maar dat is ook niet nodig. Dat zijn gewoon papiertjes. Het is de rest dat telt.’

Liefde overheerst

Ook minister Sven Gatz en burgemeest­er Philippe Close, beiden ongetrouwd, gaven het jawoord aan Brussel. ‘Vandaag heb ik eindelijk mijn liefde voor de hoofdstad kunnen bezegelen. Er gebeuren soms dingen die beter niet zouden gebeuren, maar de liefde voor Brussel overheerst altijd. Brussel blijft een stad met enorm veel troeven’, vertelt Gatz.

Woensdagav­ond volgde er op de Grote Markt nog een grootste trouwstoet en de Grote Brussel Trouwt Trouwshow, gevolgd door een optreden van De Kreuners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium