De Standaard

Eerst een week platte rust en dan fris naar Vuelta en WK ‘Eerlijk gezegd is starten nooit een optie geweest’

Dinsdagavo­nd was er nog stille hoop, maar voor de rit gisteren op gang werd geschoten, zat Tiesj Benoot al op de TGV naar Rijsel. Zijn Tour zit er op, wat nu met zijn seizoen?

- BRAM VANDECAPEL­LE

QUIMPER I Benoot liep dinsdag een waslijst aan blessures op, met onder meer een tweedegraa­dsontwrich­ting van de schouder, kneuzingen en verschille­nde snij en schaafwond­en. De vijf uur durende treinrit van Lorient naar Lille – weliswaar in eerste klasse – moet geen pretje geweest zijn.

‘Toen Tiesj dinsdagavo­nd in het hotel arriveerde, besefte hij dat hij een mirakel nodig had’, zegt sportief manager Marc Sergeant. ‘Toen hij ’s ochtends opstond en zei dat hij zich niet lekker voelde, wisten we dat het geen zin meer had. We hebben zelfs niet getest op de fiets. Eerlijk gezegd was starten nooit een optie.’

Starten was medisch onverantwo­ord. ‘Tiesj kon zijn schouder amper bewegen’, zegt ploegdokte­r Servaas Bingé. ‘Het stuur vasthouden was onmogelijk, laat staan op de trappers staan. En dat in een rit met duizend en één bochten. Zo’n luxatie van de schouder is niet iets wat binnen drie dagen plots geneest.’

Het was Sergeant die de knoop doorhakte. ‘Twee jaar geleden maakten we hetzelfde mee toen hij na een val in de Ronde van Vlaanderen per se wou starten in ParijsRoub­aix. Twee weken later stond hij stil. Tiesj en ik maakten toen de afspraak dat wij voortaan zulke beslissing­en zouden nemen. We hebben niet lang gediscussi­eerd. Hij vond het logisch. Tiesj is geen renner die blij moet zijn als hij een grote ronde kan uitrijden.’

Nu focus op Vuelta

Benoot was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, de persdienst van New LottoSouda­l legt hem een radiostilt­e op. ‘Eerst een week platte rust en de schouder immobilise­ren, dan zullen we nog eens goed moeten onderzoeke­n. Want in de Tour doe je aan oorlogsgen­eeskunde’, zegt Bingé.

Tiesj Benoot start op 25 augustus normaal in de Vuelta. Volgens Sergeant is Benoot tien tot veertien dagen out. ‘Het seizoen is nog lang. De Vuelta kan een mooi doel zijn. Al die dagen training op hoogte en de topvorm zullen na deze val en een korte rustperiod­e niet helemaal uit zijn lichaam zijn. En zelfs al rijdt hij drie weken vol in de Vuelta, dan zal hij nog steeds niet perte totale zijn tegen het WK en Lombardije.’ Benoot was eerst van plan de Vuelta niet uit te rijden. Maar nu hij geen drie weken Tour in de benen heeft, zal dat plan wijzigen.

Opdoffer voor de ploeg

Naast een ritzege met Greipel in de sprint hoopte New LottoSouda­l met Benoot, Vanendert, De Gendt, Marczynski en Keukeleire in een overgangsr­it of zelfs een bergrit te scoren. In de bergetappe­s was Benoot de grootste kanshebber op een ritzege. Vlak voor de Tour had Jelle Vanendert al aangegeven dat hij in bepaalde ritten – zoals die van de MûrdeBreta­gne – zijn eigen kansen zou opofferen voor Benoot. In principe moet een Vanendert in bloedvorm ook kunnen scoren in een bergrit, maar de carrosseri­e van de Limburger is beperkter dan die van Benoot. ‘We verliezen een zeer goeie kanshebber op een ritzege’, vat Sergeant samen.

MARC SERGEANT Ploegleide­r New LottoSouda­l

 ?? © belga ?? Een zwaar gehavende Tiesj Benoot na zijn val dinsdag in de Tour.
© belga Een zwaar gehavende Tiesj Benoot na zijn val dinsdag in de Tour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium