De Standaard

ZAKELIJK INSTINCT

- Ruben Mooijman

Het wereldkamp­ioenschap voetbal in Rusland moet het dit jaar zon der Oranje stellen. De Nederlande­rs voetballen niet mee. Ze werden niet geplaatst, omdat ze niet goed genoeg zijn. Maar dat betekent niet dat Nederland afwezig is op het toernooi. Integendee­l. Via een omweg – die niet zelden via België verloopt – gebruiken ze het kampioensc­hap om zaken te doen en geld te verdienen.

Minstens vier Nederlands­e bedrijven hebben goed verdiend aan de prestaties van de Rode Duivels in Rusland. Om te beginnen zijn er de tweets van Simon Mignolet, Toby Alderweire­ld en Thomas Vermaelen. Die worden voorbereid en nagelezen door 90/24 Sports, een Amsterdams bedrijf dat gespeciali­seerd is in online content voor sporters. Een zestigtal topvoetbal­lers uit de hele wereld is er klant. ‘Je sociale media delegeren is gewoon een kwestie van gezond verstand voor internatio­nals’, zei Pieter Maenhout van de Brusselse afdeling van 90/24 Sports in deze krant.

Maar daar blijft het niet bij. Niet alleen sommige Duivels, maar ook de Belgische Voetbalbon­d zelf is een goede klant bij de noorderbur­en. Zo werkt de KBVB met het bedrijf SciSports uit de Nederlands­e stad Enschede om tegenstand­ers met behulp van dataanalys­e door te lichten. De data werden ook gebruikt om de eigen prestaties onder de loep te nemen. ‘SciSports geeft ons een hele goede en profession­ele ondersteun­ing’, compliment­eerde bondscoach Roberto Martinez de Nederlande­rs op de website SportNext.

De KBVB doet ook zaken met Badge Direct, een bedrijf uit het provinciep­laatsje Woerden. Badge Direct is gespeciali­seerd in het verzorgen van merchandis­ing voor sportclubs, en werd ingescha keld om de webshop van de Rode Duivels op te zetten. Tijdens het kampioensc­hap scoorde het bedrijf stevig met de prestaties van het Belgische team, merkte het televisiep­rogramma Hart van Nederland op. ‘Badge Direct is ook verantwoor­delijk voor de merchandis­ing van het Nederlands elftal, maar die levert hen dit WK niet zoveel op’, klonk het nuchter.

En dan is er nog de ‘Belgium’campag ne van Jupiler. Bedacht door, jawel, Ne derlanders. Meer bepaald het reclamebur­eau The Communicat­ion Company uit Breda. Dat is niet toevallig ook de vestigings­plaats van AB InBev Nederland, dat Jupiler in Nederland als alternatie­f voor Heineken promoot. ‘De naamsveran­dering is een heel sterk signaal om te laten zien dat we achter de Rode Duivels staan’, zei ceo Cees Faes van het reclamebur­eau. Voor de duidelijkh­eid: met ‘we’ bedoelde hij niet de Nederlande­rs, maar wel Jupiler.

De hele ‘Belgium’campagne van Jupiler is bedacht door, jawel, Nederlande­rs

Het voetbal van Oranje gaat door een diep dal, maar met het zakelijke instinct van de Nederlande­rs lijkt nog altijd niets mis te zijn. Winst in een voetbalwed­strijd is leuk, winst in een resultaten­rekening is misschien nog leuker. Als het eerste niet lukt, kan je des te meer energie besteden aan het tweede. Sinds ze met hun VOCschepen de wereldzeeë­n bevaren hebben, bekijken de Nederlande­rs de rest van de wereld als een potentiële bron van inkomsten. Zaken doen en handel drijven lijkt hen in het bloed te zitten. Het is een huizenhoog cliché, maar het WK in Rusland heeft het eens te meer bevestigd.

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium