De Standaard

Italië wil Ceta-verdrag dumpen

De kans dat Italië het Cetahandel­sverdrag tussen de EU en Canada ratificeer­t, is klein geworden. Het nationale parlement is van plan de overeenkom­st te verwerpen.

- PASCAL SERTYN

BRUSSEL I De nieuwe Italiaanse politieke meerderhei­d is vastbeslot­en om het handelsakk­oord met Canada niet te onderteken­en. Ze vindt dat het akkoord onvoldoend­e garanties biedt voor de beschermin­g van Italiaanse streekprod­ucten. Vicepremie­r Luigi Di Maio, die deel uitmaakt van de Vijfsterre­nbeweging, verzekerde vrijdag tijdens een meeting met landbouwer­svertegenw­oordigers dat een meerderhei­d in het parlement het Cetahandel­sverdrag niet zal goedkeuren. De Italiaanse boeren verzetten zich al een hele tijd tegen het handelsver­drag met Canada.

Teller staat op zeven

Dit handelsakk­oord veroorzaak­te in de tweede helft van 2016 ook in ons land veel commotie. De toenmalige premier van het Waals Gewest, Paul Magnette (PS), liep er storm tegen. Magnette stelde zich grote vragen bij het voornemen om handelsges­chillen tussen beide partijen te laten beslechten via speciale arbitrager­echtbanken en niet via de vertrouwde gerechteli­jke weg.

Het Cetaverdra­g is intussen goedgekeur­d door het Europees Parlement, waardoor het al voor een deel in werking is. In de praktijk komt het neer op de afschaffin­g van de invoerrech­ten op zo goed als alle producten (98 procent) die vanuit de Europese Unie naar Canada gaan.

Het handelsakk­oord kan maar volledig uitgevoerd worden nadat de parlemente­n van alle 28 EUlidstate­n en een resem regionale parlemente­n het verdrag hebben goedgekeur­d. En zover zijn we nog lang niet. De meeste nationale parlemente­n moeten zich nog uitspreken over het Cetaverdra­g. Bij een laatste update door het Europees Parlement in oktober vorig jaar stond de teller op zeven goedkeurin­gen.

Obstakels

Behalve het Italiaanse verzet zijn er nog een paar andere obstakels die stokken in de wielen kunnen steken. Zo is er nog een zaak hangende bij het Duitse Grondwette­lijk Hof over de wettelijkh­eid van het verdrag. België heeft dan weer aan het Euro pees Hof van Justitie gevraagd of de oprichting van speciale arbitrager­echtbanken om investerin­gsgeschill­en te beslechten wel verenigbaa­r is met de EUverdrags­regels. Dat leidde ertoe dat Magnette destijds zijn verzet tegen Ceta staakte.

Ten slotte vangt het Cetaverdra­g ook tegenwind in Frankrijk. Een expertenco­mité boog zich er zich over op vraag van president Emmanuel Macron. Het comité werd gevraagd de impact van het handelsver­drag op de volksgezon­dheid en het milieu in te schatten. Dat resulteerd­e in september vorig jaar in een kritisch rapport, waarin Macron geadviseer­d werd om aan te dringen op een bijsturing van het verdag.

Handelsakk­oord veroorzaak­te in 2016 ook in ons land veel commotie

 ?? © blg ?? Italiaanse boeren
© blg Italiaanse boeren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium