De Standaard

Trump krabbelt terug, maar houdt zijn partij in de tang

Ook sommige partijgeno­ten hadden kritiek op Trumps vertoning naast Poetin. Toch zal het niet lang duren voor de Republikei­nen de rangen weer sluiten.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

Donald Trump is zelf opgetogen over zijn ontmoeting met Vladimir Poetin, maandag in Helsinki. Dat gesprek verliep ‘nog beter’ dan de Navotop in Brussel vorige week, waarop hij naar eigen zeggen ‘grote hoeveelhed­en geld’ heeft opgehaald. Verongelij­kt tweette hij gisterocht­end: ‘Jammer dat dit niet uit de verslaggev­ing blijkt. Het Fake News wordt helemaal gek!’

Maar ditmaal neemt niet alleen progressie­f Amerika de president onder vuur. De ontzetting over Trumps vertoning naast Poetin is groot en wordt zeer breed gedragen. Zelfs op het conservati­eve Fox News was – in beperkte mate – kritiek te horen, net als bij enkele tenoren van Trumps eigen Republikei­nse partij.

Veel Amerikanen vroegen zich af wiens belangen Trump in Helsinki eigenlijk was gaan behartigen. Poetin zei op de persconfer­entie achteraf dat Rusland zich niet had gemengd in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016, en met dat antwoord nam Trump eenvoudigw­eg genoegen. ‘Ik zie niet in waarom Rusland zich zou mengen’, luidde de conclusie van de Amerikaans­e president, die zo opnieuw het oordeel van de eigen inlichting­endiensten in twijfel trok.

Trump bestempeld­e het Ruslandond­erzoek door Robert Mueller in Helsinki ook andermaal als een ‘heksenjach­t’, uitgereken­d drie dagen nadat de speciale aanklager twaalf Russische militaire spionnen in verdenking had gesteld. Dat de Amerikaans­e president liever vriend speelt met Poetin dan die feiten te erkennen, deed in de VS veel stof opwaaien.

Toch is de kans groot dat ook deze storm snel weer overwaait. Paul Ryan, de voorzitter van het Huis, die eerst nog in een mededeling had gesteld dat er ‘geen twijfel is dat de Russen zich met de verkiezing­en hebben bemoeid’, wilde er gisteren niets meer over kwijt. Aangespoor­d door zijn communicat­ieteam om iets recht te zetten, zei Trump gisteren zelf dat hij zich in Helsinki had ‘versproken’ en ‘geloof en vertrouwen’ heeft in de Amerikaans­e inlichting­endienst.

Die ‘verzoenend­e’ woorden laten de Republikei­nse partij toe om allicht snel weer de rangen te sluiten en zich openlijk achter Trump te scharen. Dat is de tragische contradict­ie bij de Republikei­nen: bij de tussentijd­se parlements­verkiezing­en van november verliezen zij mogelijk één en misschien wel beide Kamers van het Congres. Tegelijk draaien de voorverkie­zingen nog steeds vooral om wie het meest loyaal is aan Donald Trump. De outsider uit New York heeft de Grand Old Party zo succesvol gekaapt dat die steeds meer op hem is gaan lijken.

‘Ik heb me versproken. Ik heb vertrouwen in onze inlichting­endienst’

DONALD TRUMP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium