De Standaard

TRUMP BOTST OP EEN GRENS

- BART STURTEWAGE­N

De ontmoeting met Vladimir Poetin wordt nog het makkelijks­te onderdeel van mijn trip, had Donald Trump vooraf lachend gezegd. Hij doelde op de spannende Navotop in Brussel, waar hij zijn bondgenote­n flink onder druk wilde zetten om hun financiële inspanning­en voor defensie op te drijven, en op zijn bezoek aan Londen, waar premier Theresa May wegzinkt in de politieke chaos over de Brexit. En hij kreeg gelijk, met zijn Russische evenknie had de Amerikaans­e president zo op het oog een probleemlo­ze bijeenkoms­t.

Toch vormde de schaapacht­ige manier waarop hij in Helsinki elk mogelijk conflict met Poetin uit de weg ging een politieke misrekenin­g, wellicht de grootste in anderhalf jaar presidents­chap. Dit keer waren het niet alleen de Democraten en een handvol criticaste­rs in zijn eigen Republikei­nse partij die hem afvielen. Er kwam breed protest, ook van de rechterzij­de. Zelfs op de televisiez­ender Fox die zowat als de megafoon van Trumps politiek fungeert, wisten journalist­en en analisten niet waar ze het hadden.

Dat Trump oude bondgenote­n over de knie legt, vormt voor zijn achterban geen groot probleem. Zeker niet als het argument is dat ze het politieke of economisch­e spel oneerlijk spelen en dus Amerika bestelen. Dan gaat zijn aanpak erin als koek. Maar hier stond de leider van de vrije wereld te kijk als een watje, een pushover die zich gewillig liet inpakken door de dictator van een land dat generaties Amerikanen als aartsvijan­d hebben beschouwd.

De president leek opeens niet meer presidenti­eel. De schaarse stemmen die hem nog probeerden te verdedigen, dachten dat Trump, de zakenman, werkte aan een constructi­eve langetermi­jnrelatie met de Russische leider. Maar alle anderen zagen slechts een handpop die nog liever de eigen inlichting­endiensten voor schut zette dan de gedachte toe te laten dat hij niet geheel op eigen kracht president is geworden.

Dat Poetin onrechtmat­ig de Krim annexeerde, Oekraïne destabilis­eerde, vlucht MH17 liet neerhalen, zijn politieke tegenstand­ers liquideerd­e en via een cyberoorlo­g in de Amerikaans­e verkiezing­en intervenie­erde, is voor Trump allemaal geen reden om in hem iets anders te zien dan een gewaardeer­de concurrent. Tegelijk zet hij wel de Europese Unie neer als een ‘vijand’.

Trumps omkering van alle waarden vorderde met grote snelheid, maar botste in Helsinki toch op een grens. De vrees dat de Amerikaans­e democratie niet tegen hem is opgewassen, was dus wellicht voorbarig. Gelukkig maar. Hem als een onschuldig politiek intermezzo beschouwen, zou echter naïef en gevaarlijk zijn.

De president leek opeens niet meer presidenti­eel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium