De Standaard

Belg negeert terugroepa­cties

Salmonella, stukjes glas, ja zelfs pesticiden: gemiddeld worden er meer dan twee terugroepa­cties per week opgestart. Maar de animo bij consumente­n om gevaarlijk­e voedingswa­ren terug te brengen, is beperkt.

- VAN ONZE REDACTEURS MAXIE ECKERT SIMON GRYMONPREZ

Er was geen ontsnappen aan: websites en kranten toonden de verpakking­en van de diepvriese­rwtjes, paella en boontjes van Greenyard die mogelijk besmet zijn met de listeriaba­cterie. Ze zouden gevaarlijk kunnen zijn, vooral voor ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsyst­eem. De terugroepi­ng kreeg veel aandacht, maar het is helemaal niet uitzonderl­ijk dat producten worden teruggeroe­pen omdat ze besmet zijn met een bacterie, of omdat ze stoffen bevatten die ongezond zijn. Het gebeurt gemiddeld meer dan twee keer per week, blijkt uit een telling van De Standaard.

Sinds 1 januari van dit jaar heeft het Federaal Voedselage­ntschap al 75 terugroepa­cties gestart. Het vaakst gaat het om etenswaren die (mogelijk) met salmonella besmet zijn of die een te hoog gehalte van schadelijk­e stoffen zoals pesticiden bevatten (zie grafiek). In april van dit jaar, bijvoorbee­ld, werd gewaarschu­wd voor melkpoeder voor kinderen jonger dan zes maanden, omdat het met een bacterie besmet zou zijn die koorts kan veroorzake­n. Diezelfde maand werden ook flesjes van een groot biermerk teruggeroe­pen omdat ze stukjes glas konden bevatten. En maandag nog riep Albert Heijn kippenvlee­s terug, omdat het mogelijk met salmonella besmet is.

Uitzonderl­ijke aandacht

Wat wel uitzonderl­ijk is, is dat een terugroepa­ctie zoveel mediaaanda­cht krijgt als die voor de diepvriesg­roenten van Greenyard. Het komt ook maar zelden voor dat een grote, Europese terugroepi­ng wordt opgezet nadat het Europees Voedselage­ntschap EFSA een specifieke besmetting heeft onderzocht – en het een link ziet met de dood van personen die besmette producten hebben gegeten.

Bij de meeste terugroepi­ngen in België gaat de bal veeleer aan het rollen door routinecon­troles van het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) of door de supermarkt­en zelf. Soms krijgen de winkels ook meldingen van leverancie­rs of klachten van consumen

Of de kleinschal­ige waarschuwi­ngen consumente­n bereiken, als ze de tvjournaal­s niet halen, is onduidelij­k

ten. Daarop lichten ze dan de pers in, maar die berichten eindigen doorgaans hoogstens in een korte melding.

Of de kleinschal­ige veiligheid­swaarschuw­ingen de consumente­n bereiken als ze de televisiej­ournaals niet halen, is onduidelij­k. Al zeggen zowel het FAVV als de supermarkt­en veel inspanning­en te leveren om het publiek te informeren. ‘Met een post op Facebook bereiken we 10.000 tot 100.000 mensen’, zegt Dorine van Geert, woordvoers­ter van het FAVV.

De grote ketens maken zich bovendien sterk dat ze doelgerich­t naar hun klanten communicer­en. Albert Heijn, bijvoorbee­ld, stuurt personen die een problemati­sch product hebben gekocht en dat gelinkt is aan een klantenkaa­rt, een mail. Ook Colruyt volgt zo’n strategie bij klanten die een onveilig product via Collect&Go hebben gekocht. Roel Dekelver, de woordvoerd­er van Delhaize, beweert dat zijn keten zelfs ‘iedereen’ bereikt die de informatie over een terugroepi­ng nodig heeft, onder meer via de sociale media.

Geld terug

Uiteindeli­jk blijkt slechts een minderheid van de klanten producten na een waarschuwi­ng terug te brengen naar de winkel. ‘Bij sommige terugroepi­ngen doen maar bitter weinig consumente­n dat. Het gaat nooit om grote aantallen’, zegt Sally Herygers, woord voerster van Albert Heijn België.

Ook bij Lidl spreekt de woordvoers­ter van slechts ‘tientallen klanten’ die in juni verpakking­en met popcorn hebben teruggebra­cht, nadat er een te hoog gehalte van een schadelijk­e stof in werd aangetroff­en. ‘Van de olijventap­enade (die begin juli werd teruggeroe­pen wegens een mogelijke be

smetting met salmonella, red.) is dan weer geen enkele verpakking teruggebra­cht.’

De grootste winkels die de diepvriesp­roducten van de Hongaarse site van Greenyard hebben verkocht, Delhaize en de Colruytgro­ep, hadden gisteren nog geen zicht op hoeveel ervan intussen is teruggebra­cht. Wie gehoor geeft aan een terugroepi­ng, krijgt de aankooppri­js terugbetaa­ld. Colruyt laat weten dat het soms ook samen met de leverancie­rs extra analyses uitvoert op binnengebr­achte producten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium