De Standaard

Waarom het strand soms een

Driekwart van de Vlamingen ergert zich aan zwerfvuil, toch wordt er op festivalwe­ides en stranden massaal afval gedumpt.

- STEFFIE GEYSENS KLAAS MAENHOUT

De WestVlaams­e provincieg­ouverneur Carl Decaluwé is het afval op de stranden meer dan beu. Sensibilis­eren lijkt niet te helpen, dus pleit hij voor meer boetes. ‘Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig’, zegt Jan Verheyen, de woordvoerd­er van afvalmaats­chappij Ovam. ‘Het leeuwendee­l van de Vlamingen, driekwart, ergert zich aan zwerfvuil. Maar driekwart geeft in anonieme gesprekken toe dat ze zelf ook weleens afval dumpen.’

Zo wordt er in Vlaanderen jaarlijks 21 miljoen ton afval achtergela­ten. En afval trekt afval aan. Als je ziet dat het getolereer­d wordt, zoals op een festivalwe­ide, verlaagt de drempel om zelf ook iets achter te laten. Tomorrowla­nd heeft dat goed begrepen. Al jaren ruimt een ecoteam constant de weide op. ‘Daarnaast verzamelen we achtergela­ten tenten en kampeermat­eriaal om te hergebruik­en’, zegt de woordvoers­ter van Tomorrowla­nd, Debby Wilmsen.

Makkelijks­te uitweg

Festivalga­ngers die hun tent achterlate­n, doen dat overigens niet altijd met kwade bedoelinge­n, zegt gedragspsy­choloog Lotte Spijkerman. ‘We laten ons afval niet met opzet achter, we staan er gewoon niet bij stil.’ Volgens Spijkerman kiezen we altijd de makkelijks­te uitweg. Is er toevallig een vuilnisbak in de buurt? Dan is de kans groot dat we er ons blikje in deponeren in plaats van het in de berm te werpen.

Op snelwegpar­kings worden daarom soms hogere vuilnisbak­ken geplaatst, zodat vrachtwage­nchauffeur­s niet meer moeten uitstappen. Parkeerstr­oken geven de weg aan naar de dichtstbij­zijnde vuilnisbak. ‘Daarachter schuilt het nudgingpri­ncipe, subtiel mensen in de gewenste richting duwen’, zegt Verheyen.

Iedereen vindt het aanpakken van zwerfvuil belangrijk, maar uit onderzoek blijkt dat sommige mensen sigaretten­peuken of kauwgom niet zien als afval. En hoewel er al een tiental jaar campagnes lopen, verandert de attitude van de Vlaming maar langzaam. In die campagnes is het van belang het ongewenste gedrag niet af te beelden, om normaliser­ing te vermijden.

‘Ons brein kent geen ontkenning’, zegt Lotte Spijkerman. ‘We lezen gooi je afval niet op straat Ieder jaar wordt in Vlaanderen 21 miljoen ton afval achtergela­ten, zo’n

Koksijde heeft drie jobstudent­en die mensen overtuigen geen zwerfvuil achter te laten

 ??  ?? drie
drie
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium