De Standaard

Tunesiërs zijn voortaan simpeler te repatriëre­n

-

Een politiek akkoord tussen België en Tunesië moet een einde maken aan de stroeve terugkeerp­rocedures voor illegale en veroordeel­de Tunesiërs.

Ons land slaagt er maar moeilijk in om Tunesiërs terug te sturen die in ons land misdrijven hebben begaan of hier onwettig verblijven. België kan uitgewezen buitenland­se onderdanen hoogstens enkele maanden in detentiece­ntra vasthouden met het oog op een terugkeer. Maar antwoorden van Tunesië op Belgische vragen om identifica­tie en doorlaatbe­wijzen laten vaak langer op zich wachten, waardoor vele migranten in de illegalite­it verdwijnen.

Na jarenlange diplomatie­ke inspanning­en sloot staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) gisteren in Tunis een akkoord om de samenwerki­ng tussen Tunesië en ons land te verbeteren. De Tunesische regering belooft om binnen de 45 dagen te antwoorden op Belgische verzoeken om land genoten te identifice­ren en de nodige papieren te bezorgen om overgevlog­en te kunnen worden.

Het akkoord is nodig om een efficiënte­re repatriëri­ng – het sluitstuk van het migratiebe­leid – mogelijk te maken, geeft Francken aan. Vorig jaar resulteerd­en de 129 Belgische identifica­tiedossier­s in 39 toelatinge­n. Dit jaar kwamen er acht positieve antwoorden op 41 verzoeken. Vorig jaar hield de politie in ons land 638 Tunesiërs zonder geldige verblijfsv­ergunning aan, terwijl in de Belgische gevangenis­sen momenteel 123 personen met de Tunesische nationalit­eit verblijven.

Algerije

Eerder maakte Francken gelijkaard­ige afspraken met onder meer Marokko, Nigeria en Somalië. De staatssecr­etaris wil nu zo snel mogelijk met Algerije aan tafel zitten. In de marge van het akkoord besprak minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) verbeterde politiesam­enwerking met Tunesië in de strijd tegen de terreur. Ook minister van Defensie Vandeput (NVA) reisde mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium